Voorzichtig met vuur in de natuur

LEEUWARDEN – "Grotere kans op natuurbrand: wees extra alert!" Dat is de waarschuwing die de Veiligheidsregio van de provincie Fryslân uitgeeft. De natuur is erg droog, niet alleen op Ameland, maar in heel Fryslân. Terschelling heeft sinds begin april al een rookverbod in de natuur. Met ingang van 2 april mag daar niet gerookt worden in de natuur en geeft de gemeente geen vergunning meer af voor kampvuren. Gemeente Ameland heeft dat nog niet ingesteld; de vuurwaarschuwing komt van hogerhand, van de Veiligheidsregio.

De Veiligheidsregio: "Op dit moment is er in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Daarom wordt iedereen in Fryslân gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand en een brand direct te melden.

Natuurbrand voorkomen

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Zo kun je natuurbrand voorkomen:

  • Rook niet in natuurgebieden.
  • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras.
  • Gooi afval – vooral glas – in afvalbakken.
  • Houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.

Actuele natuurbrandrisico

Op www.natuurbrandrisico.nl wordt het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio weergegeven. Het risico wordt daarbij in twee ‘fasen’ weergegeven: een fase waarin sprake is van regulier risico en een fase waarin iedereen wordt gevraagd om extra alert te zijn. De meetstations meten o.a. de wind, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid. In combinatie met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en buienradar, informatie van natuurbeheerders en brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming wordt de fase voor natuurbrandrisico in een veiligheidsregio bepaald.

Voor Fryslân geldt momenteel fase 2.

⇒ Paasvuur Ameland afgelast

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *