Ameland gaat woningen opknappen

BALLUM – Gemeente Ameland wil de huurwoningen van haar Gemeentelijk Woningbedrijf opknappen en energiezuiniger maken. Afgelopen paar jaar probeerde de gemeente tussen de 50 en 70 huurwoningen te verkopen, om geld te genereren voor nieuwbouw. Dat lukte niet, want er werden in totaal slechts 13 verkocht. Rudolf Teuben van Ameland’82 en Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland pleiten ervoor om nog eens een verkooppoging te doen. De markt trekt aan, zeggen beide mannen en Teuben wil nog wel wat lager in prijs gaan zitten om potentiële huizenkopers een extra stimulans te geven. Wethouder Nico Oud wil daar niet aan. Na de verkoop van de 13 gemeentewoningen komt hij tot één conclusie: “Meer vraag was er niet.” Ook André Tuil (VVD) vraagt zich af of de gemeente wel op de goede is weg door voor tienduizend euro per woning de huurhuizen op te knappen. “Is het wel verstandig om oude woningen op te knappen?”

Het doel van de gemeentelijke opkalefateractie is om goede en goedkope huurwoningen aan te kunnen bieden aan de eigen bewoners. Dat is Irma Marinus (PvdA) uit het hart gegrepen, maar zij maakt zich ook zorgen of het opknappen van de oudere woningen, ze zijn van voor 1970, niet ten kost gaat van het regulier onderhoud. Marinus wil voorkomen dat er eilanders tussen wal en schip raken en dat er voor hen geen geschikte huurwoning beschikbaar zal zijn. “We moeten leegloop van Ameland voorkomen.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *