Ameland gaat weer vlaggen

HOLLUM – Ameland viert in mei dat het 75+1 jaar vrij is van bezetting. Vanwege de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebrengen gaan de bevrijdingsfeesten ook dit jaar niet door. In 2020 was het 75 jaar gelden dat Nederland bevrijd werd en dat was reden genoeg om Bevrijdingsfeesten te organiseren. Op Ameland was daar ook een werkgroep mee bezig, Werkgroep Ameland Vrij; het programma van vorig jaar ligt nog op de plank. Het was de bedoeling om dat dit jaar uit te gaan voeren en 75+1 te vieren, maar de corona is nog zo prominent aanwezig dat evenementen nog niet kunnen plaatsvinden. 

Ameland gaat wel weer vlaggen. Net als vorig jaar. Over het hele eiland hingen de blauwe bevrijdingsvlaggen. Net als vorig jaar kunnen ze in top van 6 mei t/m 6 juni. Op 5 mei is de Nationale Bevrijdingsdag, dan hangt het rood-wit-blauw in de mast. Op 6 mei is het de beurt aan de Amelander bevrijdingsvlag. Ameland werd pas op 3 juni 1945 bevrijd van de bezetter, zodat de vlag de hele maand mei kan blijven hangen. De werkgroep koos voor de periode 6 mei tot en met 6 juni. De zesde juni 1944 was Decision-day, de dag die de loop van de oorlog veranderde en de bevrijding in zicht kwam.

"Vorig jaar was het een groot succes en we verwachten dat dit jaar weer," meldt de Werkgroep Ameland Vrij. Zij nodigen iedereen op het eiland uit de feestelijke vlag uit te hangen.

  • Zijn er nog Amelanders die nog een vlag willen bestellen?
  • Bij genoeg belangstelling gaat de werkgroep een nabestelling doen.
  • Geef je voor 1 april op via pj.borsch@gmail.com voor een grote (150 x 225 cm) of kleine vlag (100 x 150 cm).

⇒ Bekijk hier het overhandigen van de vlag aan Wim de Boer op 6 mei 2020 

⇒ Tik Bevrijdingsvlag in bij ZOEKEN om meer over de Bevrijdingsvlag te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *