Lentecursus met zevenblad

HOLLUM – In Het Wilde Weg in Drenthe verzorgt korte en lange cursussen over eetbare wilde planten en daarnaast bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten. Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg stuurden daar een bericht over, zoals ik wel eens vaker vanwege mijn Persbureau Ameland gevraagd en ongevraagd berichten krijg. Vaak doe ik daar wat mee en soms ook niet. Het criterium is over het algemeen of het iets met de Wadden van doen heeft. Ik schreef in op de Lentecursus Eten uit de natuur met de belofte erover te bloggen.

Zevenblad en kleine veldkers

Ameland kent een paar lieden die, als ze dat zouden willen, uit de natuur zouden kunnen leven. Zij weten vissen, wild, schelpdieren, groente en vruchten in de eilander natuur te vinden. Daar sta ik altijd met bewondering naar te kijken. Zelf pluk ik wel eens een handje bramen en haal wel eens van die prachtige duindoornbessen van de struiken, ik neem heel af en toe een zeekraaltje mee van het wad, verwerk een stukje zeekool in mijn maaltijd en ik snoep ook wel eens een bloemetje. Het is om de bloesem dat ik graag een vlier bij mijn nieuwe huisje en in mijn kleine tuin wil. Wat ‘eten uit de natuur’ betreft ben ik een groentje, maar ik heb er enorm veel plezier in.

Nog niet zo lang geleden had ik een royale tuin waar het stikte het van het zevenblad. ‘Een vloek’, hoorde ik dan overal, want als het eenmaal in je tuin zit krijg je het alleen met heel veel moeite weg. ‘Je kunt het ook plukken en eten,’ wierp ik dan in het midden, maar die opmerking viel zelden in goede aarde. Nu krijg ik er les in en leer ik over hondsdraf en paardenbloem, over vogelmuur en brandnetel, over welk deel van de plant je waarvoor kunt gebruiken en wat het lekkerste is. Zevenblad staat ook op het programma.

Wie mij gebogen in het groen ziet staan of naar de grond ziet zakken, weet nu dat ik niet mijn sleutels kwijt ben, maar speur naar plantjes die als kruid of groente eerstdaags op mijn bordje belanden. Dat zevenblad deed dat ook. Jammer genoeg heb ik het nog niet in mijn nieuwe tuintje ontdekt, maar ik tel mijn zegeningen: er staat kleine veldkers in. “Ja mooi. En lekker,” appt Leah met zo’n verlekkerd lachebekje erbij. We gaan het beleven.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

lees hier meer over de Lentecursus

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *