Ameland Forum

HOLLUM – Vanavond organiseert de Hervormde Gemeente Ameland een forumavond over ontwikkelingshulp veraf en dichtbij. Het begint om 19.30 uur.

De forumleden zijn vertegenwoordigers van Amelandse hulporganisaties, Kerk in Actie en de Hervornde Predikant.

STELLINGEN AMELANDS FORUM ONTWIKKELINGSHULP  – 12 februari 2013

1.  Wie grootschalige ontwikkelingshulp geeft (merendeel van alle hulp), krijgt altijd te maken met ongewilde bijeffecten als corruptie, fake projecten (fabrieken die niets produceren, een spoorbrug bij niet bestaande rails). Dat is een noodzakelijk kwaad wat bijna niet weg te krijgen is en pas afneemt als arme landen veel rijker worden.

2. Voor grootschalige projecten als noodhulp, ‘de aids aanpak’, ‘econ. bedrijvigheid in een bepaalde regio bevorderen’ is slagkracht nodig en daarom kunnen die niet door kleinschalige organisaties gerealiseerd worden. Dat brengt noodzakelijk hoge overheadkosten met zich mee zoals we dat bij grote projecten in ons eigen land ook zien en accepteren. Opgeleide mensen die dat doen kosten nu eenmaal geld.

3. Hulp leidt tot afhankelijkheid en hulpverslaving, ook bij de kleine projecten. Het is daarom veel beter om te lenen dan te geven. Ontwikkelingslanden moeten van hun kant stoppen met het vertrouwen op buitenlandse hulp en hun eigen ontwikkeling gaan financieren.

4. Je kunt beter een kleine hulporganisatie steunen dan een grote. Door een kleine organisatie te steunen bereik je niet zo'n groot gebied, maar er blijft geen geld aan de strijkstok hangen. Hoe kleinschaliger des te beter. Want 1) kleine organisaties geven de hulp naar beide kanten toe een gezicht waardoor de motivatie om te steunen toeneemt. En 2) kleine organisaties werken met vrijwilligers die voor hun tijd en gebruik van persoonlijke faciliteiten niet betaald willen worden waardoor weinig overhead. Grote organisaties kunnen hier van leren door meer met vrijwilligers te werken en capabele mensen met ideële motieven voor een lager managerssalaris aan te trekken!

5. De wereld is in principe van iedereen en elk mens heeft daarom evenveel recht op de rijkdom en welvaart en de natuurlijke bronnen van de wereld. In de praktijk is de letterlijke verdeling daarvan niet te realiseren, maar we moeten er wel overal naar streven om allerlei beschermingen van rijkdom en bronnen dmv. Invoerrechten, subsidies en voorrechten af te bouwen zodat de wereld ook werkelijk steeds meer van iedereen is. Eerlijke handel en rechtstreeks kopen (als bv Fair Trade) past daarbij.

6. Ontwikkelingshulp is een achterhaald en een onchristelijk begrip. Het zich moeten 'ontwikkelen’ getuigt van weinig respect en het woord 'hulp' is niet de ethisch goede houding. Helpen moet delen worden en dat gaat niet alleen om geld, maar ook om kennis en macht.

Forumleden:

Gunda Brunotte, voorzitter

Suzanne Twikler – Stichting  Ontwikkelingswerk Theo Kiewiet

Anneke Visser-Ruygh – Stichting Health and Happiness

Piety Nagtegaal – Werkgroep Colombia

Margriet Faber – Furaha Kraamvrouwenproject

Henja Visser – Kerk in Actie & ICCO, regiocordinator Azië

Janos Schellevis – Protestants Predikant Hervormd Ameland

 Adverteren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *