Ameland belooft beterschap

BALLUM – “Het vorige college heeft nogal wat steken laten vallen,” zegt Dirk Brouwer van Ameland’82 tijdens de raadsvergadering van maandagavond. Brouwer wil niet met modder gooien. Hij wil, net als de rest van de Amelander gemeenteraad, lering trekken uit het rekenkamercommissie rapport dat 6 oktober met enkele negatieve conclusies over de overdracht van Rijkswaterstaat taken en werken naar de gemeente Ameland werd gepresenteerd. Toenmalige verantwoordelijk wethouder en nu raadslid Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) mag blijven zitten en ook toenmalige wethouder en nu raadslid voor de PvdA Tineke Hemminga is niet naar huis gestuurd. Het rapport zegt dat IJnsen te solistische heeft geopereerd en dat Hemminga matig geïnformeerd was over het overdrachtsproces van de veerdam, het fietspad Hollum-Oerd, de vuurtoren, de losstoep en het bedrijventerreintje in de Ballumerbocht, duinovergangen en personeel van rijk naar gemeente. Daarbij werd de raad slecht geïnformeerd en de ambtenaren onvoldoende ingeschakeld.

IJnsen gaat niet zonder meer akkoord met het rapport. De raad wilde toen niet informeel geïnformeerd worden en ze wilde niet besloten vergaderen, verdedigt hij zijn handelswijze van toen. IJnsen meent ook dat hij scherp heeft onderhandeld met RWS. Hij onderschrijft een groot deel van de conclusies van het rapport niet. Tineke Hemminga is het ook niet met alle conclusies eens. In de aanbevelingen kan ze zich wél vinden. Burgemeester Albert de Hoop meent dat het rapport verhaalt over activiteiten uit het verleden. Het overdrachtsproces liep van 2003 tot 2005. “Daar kunnen we naar terugkijken om er van te leren.” In het vervolg gaat Ameland met projectgroepen werken, de raadsleden beter informeren en de stukken beter archiveren.

Secretaris Bjørn van den Brink legde tijdens de raadsvergadering van 27 oktober een verklaring af. Hij voelde zich aangesproken door het rapport, waarin stevige kritiek op zijn functioneren staat beschreven. Als hoofd van het ambtelijke apparaat had hij initiatieven moeten nemen, volgens de rekenkamercommissie. Van den Brink verklaart dat hij in de eerste maanden van de onderhandelingen nog niet op Ameland werkte en daarna geen poot aan de grond kreeg omdat het college zei dat het project bij portefeuillehouder IJnsen in goede handen was. Bovendien moesten de details van de onderhandelingen geheim blijven. Hoe minder ambtenaren er van wisten hoe beter. Bekendwording van de afspraken zou de onderhandelingen nadelig beïnvloeden, was de stemming van het college Verhoeven/ IJnsen/ Hemminga. Uiteindelijk concludeert ook de secretaris: “Het had beter gekund. Het kan altijd beter.” Hij zorgt er nu voor dat er volgens de lijn wordt gewerkt en dat er verslagen worden gemaakt. "We sluiten hierbij de boeken," sprak De Hoop afsluitend en de raad ging over tot de orde van de dag.

Zie hier het artikel van 7 oktober.

Zie hier het bericht van 6 oktober.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18167

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *