Ambitie Wadden: meest duurzame bestemming van Europa

GRONINGEN – Het Waddengebied wil in 2030 (één van de) duurzaamste bestemming(en) van Europa zijn. Een leefgebied én vakantiebestemming waar duurzaam eten, drinken, slapen, reizen en recreëren de norm is. Visit Wadden vult met deze ambitie haar huidige (marketing)strategie voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee verder in. Zij neemt hierbij de rol van aanjager en verbinder op zich, van alle partijen die deze duurzame toekomst vorm willen geven. Tijdens het Waddenfestival op 4 november in Leeuwarden schaarden de eerste 100 partijen zich achter dit ambitieuze doel. Een veelbelovend begin!

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties staan centraal bij de invulling van deze ambitie. Visit Wadden voert de duurzame ontwikkelingsdoelen door in haar eigen bedrijfsvoering en gaat zoveel mogelijk ondernemers uit het Waddengebied aanmoedigen dit ook te doen.

Eerste stappen

Eén van de eerste uitwerkingen van de ambitie staat binnenkort op www.visitwadden.nl. Op deze website kunnen bezoekers bekijken hoe duurzaam een hotel, een restaurant, een gids of een vervoerder uit het gebied is en deze informatie gebruiken bij een eventueel bezoek. Voor de ondernemers staat de nabije toekomst in het teken van kennismaken met organisaties met ruime ervaring op het gebied van duurzaam ondernemen en circulaire economie. Ook het bundelen en aanbieden van beschikbare data op dit gebied staat op de agenda van Visit Wadden.

Reizigers willen vaker duurzaam reizen

Het streven van het Waddengebied om de duurzaamste bestemming te worden sluit aan bij de wens van de bezoekers. Een steeds grotere groep vindt duurzaamheid tijdens de eigen reis belangrijk. ‘In het Waddengebied gebeurt al heel veel op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Natuurlijk liggen er nog genoeg kansen, maar we zijn op de goede weg. We mogen dit nog wel meer laten zien en vertellen. Het Waddengebied als duurzame vakantiebestemming, wad wil je nog meer?’, aldus projectleider Karina Pool.

Waddenfestival – een veelbelovend begin

Gedeputeerde Avine Fokkens – Kelder (provincie Friesland), gedeputeerde Mirjam Wulfse (provincie Groningen) en Gerben Huisman directeur Waddenfonds gaven hun visie op de toekomst waarbij duurzaamheid, een brede welvaart en het behoud van het gebied de leidraad is. Naast deze thema’s en de duurzame ambitie ging het ook uitgebreid over het culturele en culinaire aanbod. De komende jaren is er namelijk veel ruimte voor (de ontwikkeling van) de lokale keuken van de Wadden. Het Waddenfestival wordt om het jaar georganiseerd door Visit Wadden met als doel om betrokken partijen vanuit toerisme en recreatie te inspireren en te activeren om deel te nemen aan de programma’s.

De eerste 100 partijen die de duurzame ambitie steunen zijn terug te vinden via www.visitwadden.nl/wadduurzaam.

Bron Visit Wadden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *