Aanpak tegen eenzaamheid belangrijker dan ooit

Geplaatst op: 11 januari 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

LEEUWARDEN - Sinds enkele jaren zet de overheid zich in tegen eenzaamheid. Zo wil de overheid eenzaamheid eerder signaleren en de trend van stijgende eenzaamheid doorbreken. Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar geven aan zich eenzaam te voelen. Het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ is erop gericht om eenzaamheid eerder te signaleren en doorbreken.

Online contact tegen eenzaamheid
Online contact kan goed werken tegen eenzaamheid. Het is dus belangrijk dat ouderen om leren gaan met het internet en bijvoorbeeld weten hoe ze voor het goedkoopste internet kiezen, programma's installeren en gebruiken. Naast sociaal contact via e-mail en WhatsApp raden onderzoekers het aan om even te bellen. Alleen al door een stem te horen kunnen mensen emoties goed inschatten. Met videobellen wordt dit nog verder versterkt omdat beide kanten elkaar kunnen zien. Ouderen die niet goed overweg kunnen met de computer, laptop of smartphone kunnen dit leren via Welkom online. Dit is een gratis lesprogramma speciaal voor complete beginners, dat een telefonische Helpdesk heeft. Het initiatief wordt gefinancierd door het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo. Voor wie vaak alleen is heeft gemeente Ameland ook vrijwilligers beschikbaar via het Vrijwilligers Steunpunt Ameland. Deze vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld een boodschapje doen, een (telefonisch) praatje maken of klusjes uitvoeren.

Eén tegen eenzaamheid
Het platform Eén tegen eenzaamheid laat zien hoe mensen en organisaties zich op diverse manieren inzetten om eenzaamheid te verminderen en voorkomen. Via het platform kunnen vrijwilligers zich aanmelden, kijken welke initiatieven er al bestaan in de buurt en zelf nieuwe initiatieven aandragen. Daarnaast worden tips gedeeld omtrent onder andere manieren om op een veilige manier contact te houden, nu door het coronavirus veel sociale contacten zijn weggevallen. Zo helpt het al om samen naar de televisie te kijken met de telefoon aan het oor of een bloemetje te bestellen als verrassing.

Kleine initiatieven op de Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden worden er daarnaast verschillende initiatieven georganiseerd tegen onder andere eenzaamheid. Door de coronacrisis is hier meer aandacht voor gekomen en schieten de initiatieven waarbij inwoners elkaar te hulp schieten uit de grond. Inwoners die een goed idee hebben om elkaar een hart onder de riem te steken, kunnen hiervoor 500 euro subsidie krijgen vanuit het Iepen Mienskipsfûns. Zo is op het eiland onder andere het project ‘Zomaar op de stoep’ gestart. Vanuit dit project bieden vrijwilligers een luisterend oor, brengen ze een attentie naar ouderen die dit nodig hebben of verwijzen ze mensen door naar de juiste welzijnsorganisaties. Een leuk voorbeeld van een initiatief op Terschelling is het verrassen van ouderen in Oosterend en soosleden met een warme maaltijd, verzorgd door een plaatselijk restaurant.
Partnerbijdrage Twenty4 Webvertising

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?