50PLUS over aanvullend pensioen

NES – Waarom het systeem van de risicovrije rente onrechtvaardig, onrealistisch en oneconomisch is? 50PLUS zegt er het volgende over: "Het aanvullend pensioen wordt opgebouwd door de afdracht van premies en het rendement dat op die premies wordt gemaakt. De premie worden berekend op grond van een verwacht rendement. Dat verwachte rendement was tot 2007 4%, is daarna langzaam gedaald tot een gemiddeld percentage van 2,7% nu. In het verleden is gemiddeld altijd netto meer rendement gemaakt over een langere periode. Deelnemers mogen dan verwachten dat de beloofde uitkering ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd.

In het huidige systeem wordt echter gekeken of er voldoende geld in kas is uitgaande van een risicovrije rente. Dat is niet een verwacht rendement, want in dit verwachte rendement wordt rekening gehouden met de samenstelling van het vermogen. Dat vermogen bestaat uit risicovolle producten zoals aandelen en risicovrije producten zoals overheidsobligaties.

Er wordt dus een berekening gemaakt op basis van een lager rendement dan is ingebouwd in de premie, aanzienlijk lager dan wat is gerealiseerd in het verleden. Op dit moment is dat fictieve rentepercentage 1,4%. De berekening met zo’n lage rente leidt tot lage dekkingsgraden, achterblijvende indexatie en zelfs kortingen op de nominale uitkeringen. Onrechtvaardig, onrealistisch en oneconomisch.

Onrechtvaardig omdat het de mensen niet geeft waar ze recht op hebben, onrealistisch omdat het de werkelijkheid niet weergeeft maar een fictie, oneconomisch omdat het leidt tot oppotten van grote hoeveelheden vermogen dat niet kan worden ingezet voor consumptie, waardoor bovendien derving van belastinginkomsten optreedt.

50PLUS komt op voor iedereen jong en oud.

Stem daarom op uw eilander 50PLUS kandidaat."

Voor 50PLUS staat Albert Huizeling uit Nes op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Dossier Provinciale Statenverkiezingen 2019

 

 

– ingezonden mededeling – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *