2018Verhalen waarvan 12 op Ameland

HOLLUM – De opening van HDK2018 valt samen met het openingsweekend van LF2018. Onderdeel van het openingsweekend is 2018Verhalen. Overal in Friesland worden vrijdag 26 januari verhalen verteld. Ook op Ameland komen de verhalen los. Op elk heel en elk half uur kun je een keus maken uit drie locaties in Hollum, om te luisteren naar verhalen over walvissen, walvisvaart en alles wat Ameland daarmee verbindt.

Museum Sorgdrager

Pieter Jan Borsch: Alles wat je maar wilt weten over HDKat, en meer

Museum Sorgdrager, filmzaal, 19.00 en 20.30 uur

Eerst als medewerker en nu als vrijwilliger bij het Sorgdrager Museum is Pieter Jan Borsch helemaal op de hoogte van alles wat met Hidde Dirks Kat te maken heeft. Hij kruipt soms zelfs in de huid van Hidde, als hij voor een bijzondere gelegenheid het zondagse pak van Kat aantrekt.

Dolph Kessler: Wederopstanding van H.D. Kat, de geboorte van een inspirerend project

Museum Sorgdrager, filmzaal, 19.30 en 21.00 uur

Dolph Kessler en Egbarta Veenhuizen zijn de initiatiefnemers van het HDKat project op Ameland. Zij inspireerden anderen – binnen en buiten Ameland – om met het verhaal van Hidde Dirks Kat aan de slag te gaan. Zo verzamelden ze tientallen initiatieven voor het project HDKat2018. Zij vertellen deze avond wat zij zoal tegen zijn gekomen en waar zij zelf warm voor lopen.

Daniëlle Celie: Terug naar 17e eeuws Spitsbergen, door de lens van een camera

Museum Sorgdrager, filmzaal, 20.00 en 21.30 uur

Deze professionele fotografe is gefascineerd geraakt door het verhaal van Hidde Dirks Kat en andere walvisvaarders. Ze is op expeditie gegaan naar Spitsbergen om daar te zoeken naar sporen van de walvisvaart. Aan de hand van indrukwekkende foto’s vertelt zij over deze interessante reis.

Jacob Kiewied: Het vergaan van een loodsschoener, een dramatisch ongeluk boven de eilanden

Museum Sorgdrager, Stijlkamer Commandeurswoning 19.00 en 20.30 uur

Jacob Kiewied, afkomstig van Ameland, loods te Harlingen/ Terschelling, vertelt over het vergaan van een loodsschoener boven de eilanden in 1925. Met de dramatische nasleep, bureaucratie, doofpotten en vooral ook over de link van dit ongeluk met Ameland en met hem persoonlijk. Tot de dag van vandaag heeft het ongeluk nog gevolgen…

Aukje van Dijk: De muts, een moeder vertelt over haar zoon die op walvisvangst gaat

Museum Sorgdrager, Stijlkamer Commandeurswoning 19.30 en 21.00 uur

Aukje is vrijwilliger in Museum Sorgdrager. Zij kreeg de bijzondere vraag of zij voor de tentoonstelling over de reis van Hidde Kat een muts wilde namaken van een origineel exemplaar dat in het Arctisch Depot in Groningen ligt. Al breiend, leefde zij zich steeds meer in hoe het leven van de jonge muts-eigenaar was geweest.

Marjan Procee: Hidde Kat, een walvisvaarder op de koopvaardij

Museum Sorgdrager, Stijlkamer Commandeurswoning, 20.00 en 21.30 uur

Van origine een beeldend kunstenares, heeft Marjan Procee zich steeds meer toegelegd op het schrijven van verhalen. Zij werkte mee aan een historisch onderzoek naar de walvisvaarders van Wijk aan Zee. Haar verhaal daarover verscheen in een boek, dat direct veel aftrek had. Op het spoor gekomen van Hidde Dirks Kat, pluisde zij zijn levensverhaal uit. Zij vertelt vooral over de periode ná de bijzondere reis naar Groenland, toen Hidde Kat de walvisvaart voor gezien hield en zich richtte op de koopvaardij.

Eet- en Drinklokaal De Griffel

Jeanet de Jong: De vleesgeworden Doortje Ponne, de verre achternicht vertelt

De Griffel, Hollum 19.00 en 20.30 uur

Doortje Ponne, het is een bedenksel, een onderdeel van een kunstproject en de bron van het Hidde Dirks Kat-jaar. Dolf Kessler en Egbarta Veenhuizen bedachten Doortje, als verre achternicht van Hidde. Nu blijkt dat Jeanet de vleesgeworden Doortje Ponne is. Het is een belangrijke, maar slechts één van haarverbintenissen met Kat en de walvisvaart. Hoe dat zit legt zij uit in haar verhaal.

Ingrid Biesheuvel: Over walvissen en over-winteringen, historische speurtocht walvisvaart

De Griffel, Hollum 19.30 en 21.00 uur

Ingrid Biesheuvel is Neerlandica, werkzaam bij de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in Middeleeuwse teksten. Via een initiatief buiten haar werk op de Universiteit om, is zij betrokken geraakt bij onderzoek naar teksten van walvisvaarders. Deze avond vertelt zij over belangrijke verschillen en overeenkomsten in deze verhalen en plaatst daarmee Hidde Dirks Kats’ dagboek in een interessant nieuw perspectief.

Janke Poortinga en Janneke van der Meulen: Duivelsdag op Groenland, een spannend avontuur

De Griffel, Hollum 20.00 en 21.30 uur

In Friesland wordt het boek Duveldei op Grienlân graag gelezen. Een spannend boek waarbij de reis van Hidde Dirks Kat wordt beleefd vanuit de bemanning. IJsberen, walvissen vangen en de ontmoeting met de Eskimo’s, het verhaal komt op een spannende manier tot leven. De dochter van de schrijver nam vorig jaar het initiatief om het boek uit het Fries te vertalen in het Nederlands. Zij vertelt vanavond – samen met de vertaalster Janneke van der Meulen – over de betekenis van het boek. Uiteraard gaan we ook stukjes te horen krijgen.

Herenwegkerk

Jan de Vries: Wat H.D. Kat met doopsgezinden van doen heeft

Herenwegkerk, 19.00 en 20.30 uur

Jan de Vries is al jarenlang een actief lid van de historische vereniging De Ouwe Pôlle hier op Ameland. Hij weet alles over de Doopsgezinde geschiedenis en vertelt vanavond interessante achtergronden bij het verhaal van Hidde Dirks Kat.

Sibrand Martens: Een doopsgezinde schoolmeester en een gestrande walvisvaarder

Herenwegkerk, 19.30 en 21.00 uur

Sibrand Martens is regelrechte nazaat van Marten Martens, de doopsgezinde dominee en schoolmeester die Hidde Kat aanspoorde om het dagboek te schrijven. En het dagboek vertaalde naar goed en prettig leesbaar Nederlands. Hij vertelt over zijn eigen verbinding met deze voorvader en wat hij zoal weet over het leven van Marten Martens.

Johan Krol: Was Hidde Kat maar thuis gebleven…., walvissenvangst op Ameland

Herenwegkerk, 20.00 en 21.30 uur

Johan Krol is de bioloog van het Natuurcentrum. In die hoedanigheid heeft hij diverse strandingen van potvissen op het strand van Ameland meegemaakt. Deze dieren zijn, in samenwerking met medewerkers van Naturalis, ter plaatse ontleed, afgevoerd en verwerkt. Dit heeft Johan vanuit het Natuurcentrum gecoördineerd. Hidde maakte een levensgevaarlijke reis naar het noorden om aan traan te komen van zeezoogdieren. Dat is hem niet gelukt ten koste van een schip en veel levens. Hij had veel beter thuis kunnen blijven, dat had hem heel wat meer opgeleverd.

→ Het filmpje hieronder licht een tipje van de sluier op van het verhaal van een van de vertellers; met recente beelden van een duikende potvis.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *