1302 – Weerbaar maken tegen nepnieuws met disclaimer

HOLLUM – Nummer 1302 gaat over weerbaar worden tegen nepnieuws. We worden, vooral op social media, vaak voor de gek gehouden en gemanipuleerd door desinformatie. Hoe kun je jezelf wapenen?

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"In dit digitale tijdperk komt er heel veel nieuws tot ons, waarvan een deel nepnieuws is. Naast serieus nieuws worden er ook deels of volstrekt onzinnige berichten verspreid en het is aan de lezer om waar van onwaar te scheiden. Hoe prik je nepnieuws door en hoe wapen je je tegen onware berichten? Wetenschapper Sander van der Linden onderzocht de kwestie en komt begin 2017 met een manier hoe met vals nieuws om te gaan. Het nepnieuws wordt door hem een virus genoemd (figuurlijk gesproken), dat ons brein infecteert. Uit onderzoek blijkt dat de media hun berichten zo vorm kunnen geven dat we als het ware (ook weer figuurlijk) gevaccineerd worden tegen het virus van nepnieuws. Een zogenaamde disclaimer die waarschuwt tegen desinformatie biedt uitkomst."

⇒ lees hier nummer 1302 over Weerbaar tegen nepnieuws

⇒ lees hier nummer 1301 over Nepnieuws

⇒ lees hier nummer 1300 over Ovaalronde krab

⇒ lees hier nummer 1299 over Decreten

⇒ lees hier nummer 1298 over Ameland in 2017

⇒ lees hier nummer 1297 over Pellworm

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *