1256 – Gal – bitter spijsverteringssap uit de lever

HOLLUM – Nummer 1256 gaat over het spijsverteringssap gal en de mooie spreekwoorden die rond het begrip gal worden gebruikt.

Als Infoteur Sjaanfanameland schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Gal is een spijsverteringssap die bijdraagt aan de afbraak van vetten en de opname van belangrijke stoffen, zoals vitamines, in het bloed. Het is een groengeel goedje, dat bitter smaakt. Dat kunnen we proeven als we zo erg moeten overgeven dat er eigenlijk niets meer in de maag zit om eruit te gooien. Dan komt er gal en dan proeven we de bittere smaak van sap. Het heeft gal zijn slechte reputatie gegeven en 'bitter als gal' of 'je gal ergens over spuwen' hebben niet zo'n positieve betekenis. Toch is gal een van de sappen die we nodig hebben om ons voedsel goed te kunnen verteren en de belangrijke stoffen op te nemen in ons bloed."

⇒ lees hier nummer 1256 over Gal

⇒ lees hier nummer 1255 over Pancreatitis

⇒ lees hier nummer 1254 over Vliegrampen 2007

⇒ lees hier nummer 1253 ook over Galstenen

⇒ lees hier nummer 1252 over Galstenen

⇒ lees hier nummer 1250 over het Groat Woa'deboek

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *