Feestelijke dag voor Ameland

NES – Het is een feestelijke dag voor Ameland en dan in het bijzonder voor de Clemensparochie; vandaag wordt de Clemenskerk in gebruik genomen. Om 11.00 uur is er een plechtige eucharistieviering in de herbouwde kerk aan de Kardinaal de Jongweg.

De kerk die op 5 februari 2013 voor een groot deel in vlammen opging is bijna vier jaar later klaar om gebruikt te worden. De inwijding door de bisschop vindt later plaats, naar verwachting tussen Pasen en PInksteren. 

De kerk die oorspronkelijk dateert uit 1878 is destijds ontworpen door bouwmeester Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum tekende. Bij de herbouw is het originele ontwerp uitgangspunt geweest, mede door de status van rijksmonument. Door de muren die bij de brand bleven staan te gebruiken bij de herbouw en uit te gaan van de originele bouwtekeningen is de Clemenskerk nog steeds een rijksmonument. De kerk heeft twee zijkapellen die naar Nes en Buren zijn genoemd en die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. De Mariakapel heeft glas-in-loodramen en is een uniek plekje om even tot inkeer te komen.  

De nieuwe kerk is ontworpen door Verlaan & Bouwstra Architecten uit Vianen en Randolph Algera van Art Decor in Heerenveen staat voor het interieur met de kleuren van zand, water en lucht en de kleurige glas-in-loodramen in de kerk. 

Tijdens de Kunstmaand van afgelopen november konden bezoekers er een kijkje nemen en ook deelnemen aan een rondleiding waar over het werk en de kerk werd verteld. Wel 6700 mensen bezichtigden de kerk en vergaapten zich aan het prachtige interieur.

De Clemensparochie op Ameland is met 1200 parochieleden de grootste parochie van pastoor Paul Verheijen. Behalve op Ameland dient hij in Dokkum (800), Burgum (1000) en Schiermonnikoog (12). Vandaag gaat Verheijen voor, samen met pastoor Diederik Duzijn en pastoor Henk Nota.

De kerk was goed verzekerd, maar niet alles kon van het verzekeringsgeld worden betaald. Voor de extra's, zoals de vloerverwarming, werden fondsen aangeboord. Ook werd er op en buiten het eiland geld opgehaald met diverse acties. De herbouw heeft een slordige drie miljoen euro gekost. 

⇒ tik Clemenskerk in bij ZOEKEN om meer artikelen over de kerk te vinden

⇒ lees hier diverse artikelen over de Clemenskerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *