Bevelvoerder brandweer Ameland meldt af

Geplaatst op: 10 juni 2012 - Categorie: Alles & Algemeen

Hans de Jong snelt naar een 'autobrand'Hans de Jong heeft het geintje in de gatenHans de Jong: gezin gered!

HOLLUM – Bevelvoerder Hans de Jong (1954) van blusgroep Hollum van de Amelander brandweer meldt zondagmiddag 10 juni 2012 voor de laatste keer af; hij verruilt zijn brandweerhelm voor golfpet. Zo hebben de collega-brandweerlieden het voor de Hollumer bedacht. Zesentwintig jaar was Hans de Jong vrijwilliger bij de brandweer, als spuitgast, groepscommandant en de laatste tien jaren als bevelvoerder. Zijn taak zit er op al zal De Jong de acties van de vuurvechters van het eiland blijven volgen. Een pieper blijft binnen handbereik.

De blusploeg bedacht een stunt als aanloop naar het afscheidsfeest: een rondje golf en daarna een barbecue, één van De Jongs favoriete maaltijden.
Om klokslag drie werd hij opgepiept voor een autobrand aan de Oosterhiemweg. Op het parkeerterrein van hotel Amelander Kaap stond de auto van zoon Jeroen vervaarlijk te roken. Het gezin De Jong, echtgenote Greta, dochter Jolanda, zoon Jeroen en schoondochter Hedwig Basteleur, zat in de auto. Het leek serieus: een passerende fietser stapte geschrokken af en riep: “Ze blijven nog in de auto zitten ook!” Hans de Jong had toen het geintje al in de gaten en stapte lachend uit de brandweerauto waarin hij met sirene en zwaailicht was komen aanrijden.

Hem wachtte een golfkar en golftenue, een fotosessie bij de kazerne, een rondrit met veel kabaal door het dorp met aansluitend het afscheidsfeest.
Het officiële afscheid volgt op 30 juni, wanneer ook de nieuwe tankautospuit van de blusgroep in gebruik wordt genomen. Formeel is De Jong 1 juli bevelvoerder af. Bevelvoerders van blusgroep Hollum zijn nu Freerk Jan Neij en Sicco de Vries.

Hans in vol ornaat in de golfkarBlusgroep HollumHans de Jong meldt afBedankt voor de samenwerkingDoor de WesterlaanIn optocht door de OosterlaanDe brandweerbroek gaat uitHans de Jong ten voeten uit - Foto Erica de Vries - Faber

Relevante dossiers: Hart van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?