Zwemmers hebben ongelooflijke mazzel

NES – Maandagavond om ongeveer negen uur zijn een paar zwemmers in de Noordzee boven Nes in de problemen gekomen. De mannen waren ruim na badtijd en met zakkend water de zee in gegaan voor een lekker frisse zwempartij. Een van de mannen had grote moeite om terug te komen op het strand en daarom werden de nooddiensten opgeroepen. Een geluk bij een ongeluk was dat maandagavond zeetraining lesavond is en ook oefenavond van de reddingboten. De reddingboten waren al op zee toen iets voor negen uur alarm werd geslagen. De KNRM-boten zijn daarop meteen van de oefening afgehaald. 

De Kustwacht meldt dat er vijf voor negen een noodoproep binnenkwam en dat er meteen groot op is ingezet. Reddingboten van Ameland en Lauwersoog kregen de melding en de Rescue helikopter werd gealarmeerd. De boten konden gelukkig vrij snel terug naar hun oefening of haven.

Enkele surfers zijn meteen aan de zoektocht begonnen. Zij waren net uit het water gekomen en nog op het strand aanwezig. Na een paar minuten al werd de man gespot en middels hulp van de surfers in veiligheid gebracht. De KNRM was snel ter plaatse en heeft geholpen bij het uit zee halen van de drenkeling. “De actie had niet veel langer op zich moeten laten wachten, want de man was zichtbaar uitgeput toen hij aan land kwam,” zegt een ooggetuige op strand Nes.

Surfers en ex-strandwachten Frank Kiewiet en René Kiewiet en lifeguard Kasper Floor brachten al hun kennis en kunde in de praktijk en samen met de KNRM hebben ze de man gered. Hij is iets na negen uur met een ambulance afgevoerd.

"We waren op het strand omdat we maandagavond zeetraining geven aan jongeren," vertelt Frank Kiewiet. Hij stopte op tijd met de les en ging daarna met René en Kasper nog even surfen. Toen de drie het water uitstapten kwamen er mensen op hen af rennen. Ze riepen dat er iemand in de problemen was en dat de KNRM al was gealarmeerd. Kasper en René gingen op de surfplank het water weer op, Frank had zijn zwemvliezen mee en dook daarmee het water in. Al snel zag Frank de man staan in de golven. Hij werd op Kasper zijn surfplank gelegd. De man, één van een groepje van vier Duitse jongemannen die net op het eiland waren aangekomen, was bezig met een overlevingsstrijd, dat kon Frank wel zien. Intussen was de KNRM reddingboot langszij gekomen en werd de man uit het water gehaald en in een overlevingspak gehesen. 

De redding was zo snel en met een geweldig resultaat, dat de gealarmeerde helikopter uiteindelijk niet is ingezet.

“De hele actie heeft ongeveer een half uurtje geduurd,” zegt de woordvoerder van de Kustwacht.

De zwemmers hebben ongelooflijk veel mazzel gehad dat de redders in de buurt van de plek des onheils waren. Zwemmen in een zee die je niet goed kent blijft een gevaarlijke zaak. Zwemmen met afgaand water is al helemaal iets dat je nooit moet doen. Frank Kiewiet noemt het gevaarlijkste moment 'het derde uur'. "Het was ongeveer drie uur na hoog water en dan kan het in een mui heel snel stromen." Naar verluid waren op datzelfde moment bij Buren ook mensen in de problemen. Een ooggetuige: "Met de wind en stroming van gister was de zee verraderlijk gevaarlijk."

Vorig jaar geleden verdronk op ongeveer diezelfde plek een 14-jarig meisje.

 Lichaam meisje gevonden in zee

 

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *