Zweefvliegers starten met bijzondere vlucht

BORGERCOMPAGNIE – Het vliegseizoen is voor de zweefvliegers van de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club uit Veendam goed begonnen. De eerste paar dagen van het seizoen zijn gebruikt om er allemaal weer even in te komen en om weer vaardig te worden op die verschillende vliegtuigtypes. Ook zijn, met inachtneming van de Covid-maatregelen, de lesvluchten voor leden weer begonnen. Nadat iedereen zijn checkvlucht gemaakt gehad, kon het seizoen echt beginnen met een tweetal bijzondere vluchten.

Op Koningsdag draaide de wind naar het zuidoosten, wat zorgde voor een bijzonder weerbeeld. De wind zorgde ervoor dat er in het noorden van Nederland, zelfs tot boven de Waddenzee, goede thermiek (opstijgende lucht) ontstond. Met deze voorspelling gingen de twee prestatievliegtuigen van de vliegclub op pad voor een bijzondere vlucht. Beide vliegtuigen zijn (zonder motor) over zee naar Ameland gevlogen en vervolgens zelfs nog door naar Harlingen. Vanuit Harlingen werd weer teruggevlogen naar de thuisbasis in Veendam.

Lange afstandsvluchten van meer dan 500 kilometer afstand zijn niet ongewoon voor de zweefvliegers, maar een vlucht waarbij het mogelijk is om boven de Waddenzee te vliegen is uitzonderlijk. Een ander bijzonder beeld ontstond omdat het mogelijk was om boven de stad Groningen te vliegen. Iets wat niet vaak gebeurt, omdat er rekening dient te worden gehouden met het luchtruim van vliegveld Eelde. Met dit weer was het mogelijk om zo hoog te stijgen, soms zelf tot 1900 meter, dat het mogelijk was om over het gebied van Eelde heen te vliegen.

De zweefvliegers kijken er naar uit om dit jaar nog meer van dit soort vluchten kunnen maken. Helaas is het nog niet toegestaan om bezoekers te ontvangen in verband met alle Corona-maatregelen. Zodra het weer kan is het voor iedereen weer mogelijk om een vluchtje te komen maken of een dagcursus te komen volgen.

Bron Noord Nederlandse Zweefvlieg Club uit Veendam

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *