Zwarte zeehondenpup in crèche

PIETERBUREN – Zeehondencrèche Pieterburen heeft vrijdagnacht een zeer bijzondere zeehondenpup opgevangen. Het diertje heeft melanisme, wat betekent dat ze een volledig zwarte vacht heeft. Wat het nog specialer maakt is dat ze door vissers is opgevist en gered! Het dier is pas tijdens de voorjaarsvakantie voor het  publiek te bewonderen, onderzoek moet eerst uitwijzen of ze het zeehondenvirus draagt.

Deze pup kwam 120 kilometer uit de kust in de netten van een vissersboot. De bemanning zag dat het diertje gewond was en besloten daarom het aan wal te brengen. In de Eemshaven werden ze opgewacht door een dierenarts van de Zeehondencrèche, wiens mond open viel toen hij de zeehond zag. Een kort onderzoek stelde een ernstige verwonding in de achterpoot vast en daarom werd er besloten het dier op te vangen.

Bij nader onderzoek in de crèche werd ook onderkoeling en meer verwondingen vastgesteld. Het dier zit voorlopig nog in een speciale quarantaine ruimte en is niet te zien voor pers of publiek. Dit in verband met het nog steeds heersende zeehondengriep. Als onderzoek deze griep uitsluit, zal het diertje over ongeveer 2 weken te zien zijn.

Het komt bijna niet voor dat zeehonden melanisme hebben. Sinds de begintijd van de opvang in Pieterburen zijn er nog maar 8 dieren met melanisme opgevangen. Melanisme is de tegenpool van albinisme: de dieren zijn gezond, maar de vacht is helemaal zwart.

⇒ bekijk hier een kort filmpje van de pas gevangen zwarte zeehond

⇒  lees hier meer over Melanisme en zwarte schapen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *