Zuidelijke vaarroute blijft bevaren

BALLUM – De zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden blijft de gemoederen op het eiland bezighouden. De Noordzee kent een noordelijke- en een zuidelijke vaarroute en bij storm is het wenselijk dat grote containerschepen de noordelijke route nemen. Raadslid Jeroen de Jong van CDA Ameland ziet het liefst dat tijdens een storm de zuidelijke route wordt afgesloten voor scheepvaart. Het raadslid vraagt aan het college om dat nogmaals onder de aandacht van de verantwoordelijke minister te brengen, voor de veiligheid van de Waddeneilanden. Het ongeluk met de MSC Zoe, het containerschip dat begin 2019 tijdens een storm de zuidelijke route nam en containers verloor en de stranden bevuilde met de inhoud ervan, heeft laten zien hoe kwetsbaar de eilanden zijn.

De zuidelijke vaarroute kán niet worden afgesloten, omdat hier een internationaal besluit aan te pas moet komen, legt burgemeester Leo Pieter Stoel uit. “Duitsland en Denemarken willen daar niet aan.” Stoel trekt er met zijn collega’s van de andere Waddeneilanden aan om ervoor te zorgen dat containers beter gesjord worden, zodat ze bij een storm niet van dek glijden. Ook wordt gesproken over scheepsbegeleiding.

De schepen naar de noordelijke vaarroute verwijzen is misschien niet eens beter voor de Waddeneilanden, zegt Stoel ook nog. "De noordelijke route levert misschien nog wel meer risico op.” In het algemeen worden grote schepen al geadviseerd bij storm de noordelijke route te nemen. Duitsland doet dat ook bij kleine schepen. De Nederlandse Kustwacht adviseert containerschepen langer dan 200 meter bij een golfhoogte van 4,5 meter of meer de noordelijke route te nemen.

De Tweede Kamer houdt ondertussen de minister bij de les. Als antwoord op de vraag van het CDA-raadslid lijkt het Stoel overdone om minister Van Nieuwenhuizen te vragen zich aan haar eigen aanbevelingen te houden.

Jeroen de Jong constateert dat economie het wint van veiligheid. “De Waddeneilanden moeten de vinger aan de pols houden, want het gaat om de kwetsbaarheid van de eilanden.”

tik MSC Zoe in bij ZOEKEN om meer over de containerramp te lezen of kijk in Dossier Zeecontainers

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *