Zonsverduistering ook op Ameland?

WAGENINGEN – Het is nog maar de vraag of we de zonsverduistering op Ameland goed kunnen zien. MeteoGroup schrijft er het volgende over:

"Haal de eclipsbrilletjes maar tevoorschijn, want de gedeeltelijke zonsverduistering zal morgen volgens MeteoGroup in een aanzienlijk deel van het land te zien zijn. Hoewel er wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen trekken, lijkt de zuidoostelijke helft van het land daarvan gevrijwaard te blijven. Ofwel, in met name Brabant, Gelderland en Limburg, maar ook delen van Zeeland, Utrecht en Overijssel is de eclips tussen 9:30 uur en 11:48 uur waarschijnlijk goed te zien. 

De maan schuift morgen vanaf de Aarde gezien precies voor de zon langs en daardoor zal tijdens het hoogtepunt om 10:37 uur ruim 80% van de zon achter de maan verdwijnen. Onbeschermd naar de eclips kijken, kan grote en blijvende schade (blindheid) in de ogen veroorzaken, dus gebruik een eclipsbril.

De volgende keer dat we een vergelijkbare eclips in Nederland kunnen meemaken is in 2026."

Met een gaatjescamera is de zonsverduistering ook bij bewolking te zien. 

 lees hier over de gaatjescamera

 klik op de foto om een animatie te zien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *