Zonsverduistering: Lokaal geluksmoment

WAGENINGEN – Zonsverduistering: Lokaal geluksmoment, verder tegenvallend

De zonsverduistering is op de eerste plekken waargenomen rond 10 uur, maar dan wel heel lokaal en kort, meldt MeteoGroup. Collegaweerman Robert de Vries was één van de mensen die het geluk had hij een flits van de gedeeltelijke verduistering zag. Op een paar plekken meer zullen we het fenomeen kunnen gaan waarnemen. Maar in vergelijking met de verwachting van gisteren, valt het natuurlijk vies tegen.

Dat het deze vrijdag tegenvalt, heeft alles te maken met ontwikkelingen onderin de atmosfeer die afgelopen nacht hebben plaatsgevonden. De luchtsoort in de onderste honderden meters van de atmosfeer was iets vochtiger dan we hadden verwacht. Daardoor ontstond afgelopen nacht op veel meer plaatsen mist en lage bewolking dan het zich naar uit deed zien, en ook een dikkere laag.

Het grijze dek is echter niet overal even dik. En in de loop van de rest van de ochtend wordt het langzaam ook nog wat dunner. Her en der zal dus toch wel even – al dan niet door bewolking heen – een glimp van de zonsverduistering kunnen worden opgevangen. Een stuk minder riant dus dan gisteren nog verwacht, maar niet helemaal kansloos en toch de moeite waard om regelmatig naar buiten te spieken. De volgende keer dat we een vergelijkbare eclips in Nederland kunnen meemaken is immers in 2026.

 lees hier over de Zonsverduistering – eclipsbril en gaatjecamera

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *