Zomerweer keert terug

WAGENINGEN – Hogedrukgebieden bepalen komende dagen steeds meer ons weer en daardoor neemt de neerslagkans af en komt de zon vaker tevoorschijn. De nachten worden frisser met minima in het binnenland onder 10 graden. Overdag is het aangenaam met 20 tot 24 graden. Vanaf donderdag wordt het warmer met volgens MeteoGroup in het binnenland zomerse temperaturen. Dit weekend kan het 25 tot 30 graden worden.

Zowel vandaag als morgen is het nog licht wisselvallig. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en verspreid over het land kan een bui voorkomen, vooral vanmiddag. De temperatuur ligt tussen 19 graden op de Wadden en plaatselijk 23 graden in Limburg. Daarmee is het een graadje koeler dan gemiddeld half augustus. Vooral vandaag waait nog een stevige zuidwestenwind, die aan zee krachtig kan zijn, windkracht 6.

Droog, flink wat zon en steeds warmer

Vanaf woensdag komt een hogedrukgebied in de buurt van ons land te liggen. De zon schijnt vooral in het zuiden veel. In het noorden komen soms wolkenvelden voor, maar het blijft waarschijnlijk overal droog. De temperatuur stijgt enkele graden en donderdag en vrijdag wordt het in het binnenland al zomers warm met ruim 25 graden. De nachten zijn in eerste instantie nog fris. Zo zou het in de nacht van dinsdag op woensdag lokaal 5 of 6 graden kunnen worden in het binnenland.

Volop zomerweer dit weekend

In het weekend draait de wind tijdelijk naar het oosten en stroomt warme lucht ons land binnen. Op grote schaal wordt het 25 tot plaatselijk 30 graden. Op de Wadden is het door wind vanaf zee iets minder warm. Wie een dagje strand wil plannen, kan dit het best op zaterdag doen. Zondag koelt het namelijk in de kustprovincies af door wind van zee, terwijl het zaterdag ook op de stranden volop zomers wordt.

Zomer 2019 in top-5 warmste zomers ooit gemeten

Na de recordwarme junimaand en de extreme hittegolf in juli verloopt augustus qua temperatuur nu normaal en dat komt door de zachte nachten. De maximumtemperatuur lag tussen 1 en 18 augustus in De Bilt met gemiddeld 22,2 graden een graadje lager dan normaal. Maar gezien de zomerse vooruitzichten zal deze gemiddelde temperatuur toch weer boven de norm uitkomen. 

De zomer als geheel is tot nu toe in De Bilt met 18,4 graden tegen 17,1 graden normaal de op 4 na warmste zomer sinds 1901! De kans is groot dat we deze positie tot aan het eind van de meteorologische zomer (31 augustus) vasthouden. In het oosten is de zomer nog ruim een halve graad warmer verlopen en is de zomer van 2019 de op één na warmste ooit gemeten, na 2018.

Bron: MeteoGroup

lees hier over de zomer

 lees hier over de herfst

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *