Ameland wederom in Top Tien

AMSTERDAM – Ameland staat weer in een Top Tien, maar deze keer is het niet direct een score om trots op te zijn. Ameland staat op nummer 3 in het lijstje van gemeentes in Nederland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken. Dat zocht de Afkickkliniekwijzer uit.

Overmatig alcoholgebruik blijkt vooral voor te komen in de provincies boven de grote rivieren en op de Wadden, met Ameland als hoogst genoteerde. Ook Vlieland en Schier staan in de Top Tien. Op Vlieland en Schiermonnikoog zuipt men ongeveer zoveel als op Ameland en op Texel schenkt men net ietsjes minder vaak bij. Van Terschelling kwamen geen cijfers door. Ameland laat Bergen en Laren boven zich als de nummer 1 en 2 zuipschuitgemeentes van het land.

Het onderzoek naar alcoholgebruik in Nederland vond onder volwassenen plaats en het CBS en RIVM verzorgden de data.

Gemiddeld drinkt 1 op de 11 volwassenen overmatig veel, zo blijkt. Vooral de kustprovincies weten hem te raken en van alle provincies is Noord-Holland de koploper.

De meest sobere gemeentes zijn Arnhem (Gld), Dronten (FL), Hardinxveld-Giessendam (ZH) en Kapelle (ZL). Daar drinkt slechts 3% van de volwassenen substantieel meer dan de maatschappelijke norm (geen alcohol of maximaal 1 glas per dag). De meest matige provincie is Flevoland.

Top Tien gemeentes met de meeste overmatige drinkers:

  1. Bergen (NH.): 13%
  2. Laren: 13%
  3. Ameland: 12%
  4. Bloemendaal: 12%
  5. Nieuwkoop: 12%
  6. Noordwijk: 12%
  7. Rozendaal: 12%
  8. Schiermonnikoog: 12%
  9. Vlieland: 12%
  10. Asten: 11%

Je bent een overmatige drinker als je meer dan 21 glazen per week (voor mannen) of 14 glazen per week (voor vrouwen) drinkt.

Een zware drinker drinkt een keer per week 6 of meer glazen (M). Voor vrouwen geldt 1 keer per week vier of meer glazen.

Drinkers volgens de richtlijn nemen geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

⇒ Bekijk hier De Afkickkliniekwijzer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *