Voor het eerst sinds 2006 weer drie regionale hittegolven

WAGENINGEN – De kans is zeer groot dat Brabant en Limburg voor de derde keer deze zomer een regionale hittegolf gaan krijgen. Zoiets is volgens MeteoGroup al dertien jaar niet meer gebeurd en sinds 1901 slechts vier keer eerder voorgekomen. Aan de eis van vijf zomerse dagen van 25 graden of warmer, waarvan drie tropische dagen van 30 graden of warmer, wordt vanaf morgen ruim voldaan. In het (zuid)oosten kan het 32 graden worden. De kans op een officiële hittegolf in De Bilt is met circa 30% klein. 

Terwijl het afgelopen nacht nog fris was met in Hoogeveen 6,5 graden op de thermometer, warmt het komende dagen snel op. Het warme, droge en zonnige weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat vanuit het zuidwesten steeds dichterbij komt. Vrijdag ligt ons land precies onder het hogedrukgebied, waardoor er nauwelijks wind staat. De zon maakt overuren en het wordt op grote schaal zomers warm met 25 tot 28 graden. In de kustprovincies is het een paar graden minder warm door zeewind.

Tropisch weekend met regionale hittegolf

Als het hogedrukgebied dit weekend verder naar het oosten trekt draait de wind naar het oosten en komt de weg vrij voor hele warme lucht. Het wordt op grote schaal zomers tot tropisch warm met 28 tot 31 graden. Mogelijk wordt het in Limburg zelfs 32 graden. Op de Wadden is het iets minder warm met een graad of 25. De stranden maken in de loop van de middag kans op zeewind, waardoor het kwik ook daar naar deze waarde kan dalen.

De warmte houdt waarschijnlijk ook na het weekend nog een aantal dagen aan. Dat betekent dat het zuidoosten van het land maandag al een serie van vijf zomerse dagen heeft (maxima 25 graden of warmer). Waarschijnlijk verlopen zaterdag, zondag en maandag tropisch warm met 30-32 graden en dat betekent dat maandag ook aan de voorwaarde van 3 tropische dagen is voldaan. De derde regionale hittegolf van 2019 zou dan een feit zijn! Of het ook bij het KNMI in De Bilt gaat lukken, en we dus een officiële hittegolf krijgen, is onzeker. De temperatuur ligt daar vanaf zaterdag rond 30 graden, maar kan ook dagelijks net onder de tropische grens blijven steken.

Juni telde ook al een regionale hittegolf in Brabant en Limburg. Op weerstation Arcen, in Noord-Limburg, duurde de hittegolf het langst met tien dagen (22 juni t/m 1 juli). Tot een officiële hittegolf kwam het in juni nog niet, maar daar kwam in juli verandering in. De Bilt scoorde namelijk een hittegolf van zes dagen tussen 22 en 27 juli. In Twente en de Achterhoek duurde de hittegolf zelfs dertien dagen. 

In 1995 vier en in 1947 vijf regionale hittegolven

Weerstation Arcen telde in 1995 maar liefst vier regionale hittegolven en in 1994 waren het er net als in 2006 drie. Het record staat op de zomer van 1947. Toen telde Maastricht maar liefst vijf hittegolven. Het aantal regionale hittegolven is sinds de klimaatopwarming eind jaren 80 fors toegenomen. De kans is in het huidige opwarmende klimaat bijna drie keer groter geworden dan in de vorige eeuw. Weerstation Maastricht telt sinds 1901 51 hittegolven, waarvan 24 afkomstig zijn uit de afgelopen 30 jaar. Tot eind jaren 80 hadden we gemiddeld eens per drie jaar een regionale hittegolf in Limburg, afgelopen 30 jaar was dit bijna ieder jaar het geval.

Bron: MeteoGroup

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *