Zeer late regionale hittegolf in Eindhoven een feit

WAGENINGEN – In Eindhoven is zojuist de 30 graden bereikt en dat betekende de derde tropische dag achter elkaar. Dat in combinatie met twee zomerse dagen (>25 graden) betekent dat de regionale hittegolf een feit is. De hittegolf is opvallend laat, sinds 1901 gebeurde het slechts acht keer nog later in ons land. Als het morgen in De Bilt ook 30 graden of meer wordt betekent dat ook de tweede landelijke hittegolf van dit jaar. Dat zou dan recordlaat zijn.

Ook aan het einde van de laatste meteorologische zomermaand laat de zomer nog van zich horen. Eind juni en eind juli was er ook al sprake van een zomers tot tropisch intermezzo wat leidde tot twee regionale hittegolven, één landelijke hittegolf en een nieuw alltime-hitterecord. Sinds donderdag 22 augustus komt de temperatuur in het oosten en zuiden al dagelijks boven de 25 graden uit en sinds afgelopen zaterdag werd het daar ook tropisch warm. In een periode van ten minste vijf dagen achter elkaar van meer dan 25 graden, waarvan er drie boven de 30 graden uitkomen spreken we van een hittegolf en dat is nu dus een feit.

Zeer late regionale hittegolf

We zitten nog in de zomer en dus zou je verwachten dat een (regionale) hittegolf niet bijzonder is. Toch is het sinds de metingen in 1901 slechts acht keer eerder voorgekomen dat het nog later in het zomerseizoen tot een regionale hittegolf kwam: in 1906, 1919, 1929, 1930, 1942, 1947 en twee keer in 2016. 

In 2016 was het dus voor het eerst sinds 1947 raak en meteen twee keer. Dit gebeurde eerst tussen 23 en 28 augustus in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Op 25 augustus werd het in Westdorpe 33,7 graden. Weerstation Arcen (Noord-Limburg) noteerde vervolgens in september tussen de 10e en 15e een tweede regionale hittegolf, waarbij het op 13 september in Eindhoven en Gilze-Rijen 33,1 graden werd. 

Derde regionale hittegolf van de zomer

Een zomerseizoen met drie regionale hittegolven is zeer bijzonder. We moeten terug naar 2006 om drie regionale hittegolven te vinden. In 1994 telde het Limburgse Arcen drie hittegolven en in 1995 waren dit er zelfs vier. In 1947 kwam het zelfs tot vijf hittegolven, wat nog steeds het record is.

Landelijke hittegolf in De Bilt?

In De Bilt is er nog één tropische dag nodig voor een tweede landelijke hittegolf van dit seizoen. Dat zou dan een recordlate landelijke hittegolf zijn. Tot nu toe viel de meest late landelijke hittegolf tussen 22 en 26 augustus 2001. Ook woensdag is het nog tropisch warm, vanaf donderdag zorgen onweersbuien voor verkoeling. Dat zou betekenen dat de recordlate hittegolf uitkomt op 23 t/m 28 augustus. 

Bron: MeteoGroup

⇒ lees hier over de Herfst

⇒ lees hier over Hittegolf

lees hier over Zonnesteek

lees hier over Zomer

⇒ lees hier over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *