Zo maak jij je leefstijl groener

LEEUWARDEN – De aarde heeft het zwaar te verduren en daar moeten wij met zijn allen wat aan doen. Die boodschap wordt de laatste jaren steeds luider verkondigd en het lijkt erop alsof het eindelijk bij mensen begint door te dringen, want het wordt steeds hipper om bewust te leven en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In de randstad begint een ecologische leefstijl al bijna mainstream te worden. Maar hoe kun je nou het beste beginnen met zo’n duurzame omslag?

Pak niet alles in een keer aan

Mensen die van de een op de andere dag besluiten om rigoureus te gaan diëten, waarbij alle lekkere dingen ineens verboden zijn, houden dit vaak maar korte tijd vol. In die tijd voelen ze zich dikwijls ellendig en als het vervolgens niet lukt om het vol te houden geven ze het hele idee van afvallen gedesillusioneerd weer op. Wil je de kans op succes vergroten dan is het belangrijk dat je niet van jezelf verwacht dat je jouw leefstijl in een klap volledig omgooit. Dat geldt dus ook voor een groenere leefwijze. Begin met een aantal kleine dingen en bouw het dan langzaam uit. Moet je echt al perse die etos folder in de bus ontvangen? Of kan je het ook digitaal opzoeken? Plak dan een Nee-Nee sticker op je brievenbus, dat scheelt een hoop papier. Wil je minder plastic verbruiken? Doe dan al die shampooflessen in de ban en kies voor een plasticvrije, biologische en vegan shampoo bar. Daar worden je haren op natuurlijke wijze schoon van.

Kijk kritisch naar je gewoonten

Een groenere leefstijl wordt niet voor niets een bewustere leefstijl genoemd. Duurzamer leven begint namelijk bij bewustwording van je gewoonten en stilstaan bij wat je kunt veranderen. Laat jij bijvoorbeeld de kraan stromen als je je tanden poetst of staan er allerlei apparaten en lichten aan die ook best wel uit kunnen, staat de computer urenlang films te downloaden van the pirate proxy? Dat zijn allemaal kleine gewoonten die je eenvoudig kunt doorbreken, en waarmee je best wat winst kunt behalen. Niet alleen voor de wereld, maar ook voor jouw portemonnee. Het enige wat je er voor nodig hebt is een beetje doorzettingsvermogen en tijd. Gemiddeld gezien duurt het namelijk zo’n zes weken voordat je een gewoonte hebt doorbroken of een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Maar als je een intrinsieke motivatie hebt, moet dat goedkomen.

Spread a little green

Heb jij je groenere leefstijl uiteindelijk een beetje onder de knie, pas dan wel op dat je niet te ver doorslaat. Want dan is straks de term ecorexia, waarbij je zo obsessief bezig bent met duurzaam leven dat je er doodongelukkig van wordt, nog op jou van toepassing en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Instagram verwijderen en in een hutje op de hei gaan wonen, of alleen nog maar eigengemaakte vilten onderbroeken dragen is echt niet nodig. Pas ook een beetje op dat je andere mensen niet jouw leefwijze gaat opdringen, dat wordt je eigenlijk nooit in dank afgenomen. Wil je toch een beetje groen verspreiden? Dan kun je ervoor kiezen om voortaan alleen nog maar verantwoorde ecologische cadeautjes te schenken. En dat hoeven echt geen suffe dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de toffe notitieboekjes van Moyu, waarin je eindeloos kunt schrijven zonder dat er een boom voor gesneuveld is. Of een verwenpakketje met daarin natuurlijk Tony’s Chocolonely en ecologische verzorgingsproducten.

Partnerbijdrage Twenty4 Webvertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *