Zeldzame zadelrob krijgt nieuwjaarsduik

PIETERBUREN – De zadelrob die enkele maanden geleden in Pieterburen werd opgevangen zal in januari worden vrijgelaten. Het dier dat van nature rond de Noordpool leeft herstelt goed en weegt inmiddels ruim 100 kilo. Gedurende de kerstvakantie is “Harpie” nog te zien voor publiek.

Zondagmiddag 9 oktober werd de zadelrob verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. Ze woog toen zo’n 60 kilo en na 2 maanden intensieve zorg door het team van experts in Zeehondencentrum Pieterburen staat de weegschaal op 102,5 kilo. Er wordt gestreefd naar een gewicht van 135-145 kilo alvorens het dier vrij te laten. Zeer waarschijnlijk wordt dit medio januari behaald. Deze bijzondere zeehond zal in een koude noordelijke golfstroom, zo dicht mogelijk bij haar oorspronkelijke leefgebied, vrijgelaten worden.

“Harpie” (naar de Engelse benaming voor zadelrobben: Harp seals) is een grote publiektrekker in Pieterburen. Het komt namelijk zelden voor dat een zadelrob zo ver afdwaalt, de vorige keer was 10 jaar geleden! Harpie was ook via een webcam te volgen, wat veel kijkers trok en ook onverwachte aandacht kreeg op mediasites als Dumpert.nl. Deze kerstvakantie zal de laatste kans zijn om Harpie te zien zowel on- als offline te zien.

Wel zal Harpie qua aandacht concurrentie krijgen bij een bezoek aan Pieterburen, want deze week werd daar ook een bijzondere expositie geopend. Het gaat om twee opgezette volwassen mannetjeszeehonden die in spectaculaire vechthouding staan opgesteld. Deze manier van zeehonden exposeren is uniek in Europa. De opstelling is gebouwd door de befaamd preparateur Manny Wegen uit Okkenbroek. Hij heeft een ongekende levendigheid in de opstelling weten te brengen. Om de levendigheid van de expositie te intensiveren worden er interactieve presentatiesgegeven over het leven van Grijze zeehonden in de Waddenzee.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

⇒ lees hier meer over de zadelrob

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *