Zeldzame ringelrob in Zeehondencrèche

PIETERBUREN – Zondag is een verdwaalde en vermoeide jonge ringelrob binnengebracht bij de Zeehondencrèche in Pieterburen.

Het dier werd uitgeput gevonden bij Vlieland en is gered door de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeehonden). Ringelrobben laten zich normaal gesproken niet zien in de omgeving van Nederland: ze komen voor in noordelijke wateren zoals de Noordelijke IJszee.

De ringelrob is een vrouwtje, weegt 15 kilo en is waarschijnlijk vijf maanden geleden geboren in de buurt van Groenland of IJsland. De laatste keer dat een ringelrob in de Zeehondencrèche verbleef was in januari 2009. Waarschijnlijk is klimaatverandering de grootste bedreiging voor ringelrobben. Door het smeltende pakijs raken zeehondenpups vaak al te water voordat de zoogperiode is afgelopen. Hierdoor beginnen de jonge dieren al zwak aan hun zelfstandige leven.

De ringelrob ligt momenteel in een aparte quarantaine en komt niet in contact met de gewone zeehonden die in Pieterburen verblijven. Naar verwachting zal zij over een maand weer worden vrijgelaten. Alleen heeft de ringelrob nog geen naam. De crèche doet daarom een oproep om het dier te adopteren. De Zeehondencrèche is namelijk volledig afhankelijk van giften en alleen al de vis voor deze zeehond kost vijf euro per dag. Dus wie biedt?

Ringelrobben onderscheiden zich van gewone zeehonden door een wat dikker lichaam en een kortere nek. De rug is donkergrijs gevlekt, met talloze lichtgrijze of witte ringetjes. De pups worden geboren tijdens de lentemaanden in zelfgemaakte sneeuwhutjes op het pakijs en hebben dan een witte wollige vacht. Ze verblijven zeven tot acht weken bij de moeder.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *