Orka Morgan blijft in Harderwijk

Koopplein AmelandAMSTERDAM – Orka Morgan blijft voorlopig in het Dolfinarium in Harderwijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag bepaald. Morgan moet dan wel meer ruimte krijgen, bepaalde de rechter.

Het Dolfinarium had vergunning om de orka naar Spanje te verhuizen. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, maakten daar  bezwaar tegen.

Orka Morgan werd in juni van vorig jaar in de Waddenzee vlak onder Ameland gevangen door medewerkers van het Dolfinarium en naar Harderwijk vervoerd. Het betreft een jong dier dat zijn kudde is kwijtgeraakt. Het Dolfinarium heeft gezocht, maar de familie niet gevonden. Dat maakt uitzetten in de Noordzee tot een risicovolle onderneming. De jonge orka kan nog niet goed genoeg jagen om voor zichzelf te zorgen.

Gisteren nog werd er een orka in de Noordzee bij Wassenaar gespot, zo meldde een Wassenaarse. Zij  belde speciaal naar Ameland om de melding te doen. Zij had op de website over orka’s gelezen. De Wassenaarse orka maakte sprongen uit het water, vertelt de opgetogen ooggetuige. In april van dit jaar werden er al eens meerdere orka’s waargenomen in het gebied tussen Engeland en Nederland ter hoogte van Wassenaar. Volgens het Dolfinarium is dit niet de familie van Morgan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *