Zeldzame Mammatus boven Ameland

BUREN – Vanmorgenvroeg om 7.00 uur fotografeerde Theo Kiewiet vanuit de Willibrordusstraat in Buren een zeldzame wolkenpartij: mammatus.

Mammatus is een indrukwekkende en zeldzame wolkenvorm, vertelt Kiewiet, die ontstaat in onstabiele weersituaties. Het lijkt op grote buidels, die meestal voorkomen bij onweersbuien. Dit was vandaag boven Ameland niet het geval.

In een bui zijn ze soms te zien op zo een spectaculaire wijze dat de hele lucht vol hangt met buidels.

Lentekriebels bij StrAndersMammatus ontstaat in oude buienaambeelden, wanneer ijskristallen en sneeuw die bij de buientop de stijgstroom uitkomen beginnen te vallen. (Een aambeeld of incus is soms te zien boven een buienwolk. Het bestaat volledig uit ijs en is vaak draderig, soms onscherp of verwaaid. Buienwolken met een aambeeld zijn meestal zware buien met een grote kans op onweer. Bron: KNMI)

De lucht onder de bui is meestal vrij droog en de neerslag verdampt dan snel. Dit leidt tot plaatselijke afkoeling, wat de lucht zwaarder maakt dan de omgeving. Dit gebeurt in kleine volumes lucht, de mammatusbuidels.

Mammatus komt voor bij rustig weer, hoewel het er dreigend uitziet, is mammatus zelf ongevaarlijk.

Bron: Weerfotografie.nl

>>> bekijk hier meer luchten boven Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *