Zeldzaam warmterecord

WAGENINGEN – Het weer schrijft deze maand wederom geschiedenis. En hoe. Het oude warmterecord van december zal met brute kracht worden verpulverd… 

Volgens de berekeningen van MeteoGroup voor de tweede helft van deze maand kan de uiteindelijke december temperatuur uitkomen op ruim 9 graden. Daarmee zou het huidige record, dat staat op 7,3 graden (1974), volkomen worden verpulverd. 

Een maandrecord verbeteren is sowieso al een bijzondere weergebeurtenis. Maar het record aanscherpen met meer dan 1 volle graad is uitzonderlijk. En in dit geval zou het zelfs kunnen gaan om een verscherping van bijna 2 graden. Ongekend. Vanaf morgen breekt een extreem zachte periode aan met zowel overdag als in de nacht temperaturen boven de 10 graden. De oorzaak, een zuid- tot zuidwestelijke luchtstroming, duurt naar alle waarschijnlijkheid voort tot ten minste het einde van dit jaar. In de aangevoerde zeer zachte lucht kan het kwik donderdag stijgen tot 15 graden. De hoogste temperatuur ooit in De Bilt gemeten staat momenteel op 15,3 graden. Ook dat record kan dus in gevaar komen. Maar niet zo overtuigend als het record van de gehele maandtemperatuur. 

Bron: MeteoGroup

Op Ameland bloeien de goudsbloemen en zit er hier en daar een bloem tussen de oost-indische kersbladeren. De rozen hangen aan de struiken. Het is december.

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *