Zeldzaam groot takmos op Ameland

NES – Zwammen- en korstmossenkenner Theo Kiewiet uit Nes vond afgelopen week het zeldzame groot takmos, Ramalina fraxinea. Volgens waarnemingen.nl is dit de eerste keer dat de korstmos op Ameland is waargenomen.

Groot takmos is een mossoort die lijkt op een bromelia.

Het exemplaar, gevonden op een zomereik in de Roosdunen bij Ballum, is acht centimeter lang en is één van de grootste korstmossoorten in Nederland.

Ameland herbergt vele soorten zeldzame mossen, waarvan deze mooie aan de lange lijst kan worden toegevoegd.

Het is niet moeilijk om op Ameland een zeldzaam korstmos te vinden, vertelt Kiewiet. In alle Amelander dorpen staan legio jonge iepen langs de straten waar het ulevellenmos, xanthoria ulophyllodes, op groeit. Dit is een voor Nederland zeer zeldzame soort die bijna alleen op Ameland te vinden is.

“Het kan maar zo zijn dat de boom die naast uw huis staat de waardplant is van deze rode lijst soort,” zegt Kiewiet. De natuurliefhebber voegt er aan toe: “De Amelander natuur zit vol verrassingen, een extra uitdaging om met dit mooie voorjaarsweer eropuit te trekken.”

>>> bekijk hier welke zeldzame korstmossen op Ameland zijn waargenomen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *