Zeehondencentrum roept op tot afstand zeehonden

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen doet de dringende oproep om minimaal 30 meter afstand te houden van zeehonden. Juist nu met het warme weer en de vele strandgangers. In de afgelopen weken zijn er 14 nieuwe zeehondenpups binnengekomen in het zeehondencentrum. Hiervan zijn 5 onnodig in de opvang terecht gekomen door ingrijpen van het publiek. Het centrum benadrukt dat door het vorig jaar getekende Zeehondenakkoord dit strikt verboden is.

Niet alleen mensen, maar ook de zeehonden, genieten van verkoelend modder en zeewater. Op dit moment is het pup seizoen van de gewone zeehond gaande en dat maakt dat zowel pups als moeders aan land komen. Dit is geen probleem, zolang er minimaal 30 meter afstand wordt gehouden van de dieren. Bij een vermoeden dat het dier in de problemen is kan een zeehondenopvang of 144 altijd worden gebeld. Gevolg is meestal dat een zeehondenwachter op locatie gaat kijken en de zeehond markeert voor observatie.

Op dit moment heeft het centrum alweer 14 pups opgevangen. Voor een groot aantal van deze pups was opvang onnodig en ligt de oorzaak bij een actie van een omstander. Zo zijn de medewerkers van Pieterburen onlangs in actie gekomen bij een persoon die een pup 1,5 uur in de armen nam en ermee wegliep. Deze persoon was ervan overtuigd dat het dier het anders niet zou halen. Door de duur en impact van de verstoring zat er niets anders op dan de zeehond mee te nemen naar Pieterburen. Hier bleek de pup gezond te zijn en had hij wellicht bij de moeder kunnen opgroeien als deze situatie zich niet had voorgedaan.

Op 4 juni 2020 is het Zeehondenakkoord getekend en van kracht gegaan. Dit akkoord moet het onnodig opvangen van zeehonden voorkomen, door meer te werken met observatie en verplaatsing. Zo komt het bij pups vaker voor dat deze uren alleen liggen, wanneer de moeder op jacht is. Dit is ook gebleken uit eerder gedragsonderzoek naar zeehonden(moeders) in de Dollard. Pups liggen soms tot wel 8 uur alleen, zonder nadelige gevolgen. Een alleen liggende pup is dus niet altijd in nood en moet met rust worden gelaten. Tenslotte is in het akkoord ook opgenomen dat, voor de veiligheid van het dier en mens, het verboden om zelf het diertje op te pakken. Enkel gecertificeerde zeehondenwachters mogen dit. Zij staan in nauw contact met het opvangcentrum in wiens gebied zij actief zij. De opvangcentra bepalen ofopvang voor een zeehond noodzakelijk is.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *