Unesco Werelderfgoed Waddenzee is jarig

LEEUWARDEN – Op 26 juni viert Unesco Werelderfgoed Waddenzee haar 12e verjaardag. Het is de dag waarop dit grootste getijdensysteem ter wereld als onvervangbaar en uniek de Unesco-status kreeg. Om dat te vieren bieden ondernemers in het waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aan tijdens de Dag van het Wad. Zo kunnen bezoekers alvast kennismaken met alles wat er te doen is in het waddengebied.

Routes en activiteiten

Tijdens de Dag van het Wad biedt Visit Wadden een aantal fiets- en autoroutes aan waarmee bezoekers op pad kunnen om het gebied te verkennen. Daarnaast gaan ondernemers in het waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aanbieden zodat bezoekers alvast kennis kunnen maken met alles wat er te doen is rondom de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Voorbeelden van voorproefjes zijn het laten ervaren hoe het is om met je voeten in het slik te staan, het proeven van typische waddenhapjes tijdens een mini proeverij of het schilderen van schelpen bij het Wieringer Eilandmuseum. Het is de bedoeling dat het voorproefje de bezoeker uitnodigt om later in het seizoen nog eens terug te komen om de gehele activiteit te beleven.

Ook Wadloopcentrum Fryslân biedt een voorproefje aan. Zij nemen je mee over de dijk en door de kwelder bij Moddergat én bij laag water wordt er natuurlijk een stukje wadgelopen. Dit is te zien op video, maar het mooiste is natuurlijk het echt te ervaren. Harry Feenstra van Wadloopcentrum Fryslân: ‘De beestjes, het slik, het water. Dat soort dingen heb je alleen maar op het Wad’.

Dag- én nachtactiviteiten

De Dag van het Wad vindt altijd plaats rond midzomer, de langste dag van het jaar. Het is dan ook de kortste nacht. Daarom organiseren de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen de Nacht van het Wad om daarmee aandacht te vragen voor de duisternis in het Waddengebied. Ook dan worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Op www.nachtvanhetwad.nl is een overzicht te vinden van alle activiteiten.

Bron Visit Wadden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *