Zeehondencentrum Pieterburen vraagt om rust voor avontuurlijke zeehond

PIETERBUREN – Het Zeehondencentrum vraagt het publiek afstand te houden van de zeehond die afgelopen dagen in Drenthe en Overijssel is gezien. Het dier werd in eerste instantie gezien in de Hoogeveensche Vaart bij Rogat en gistermiddag dook deze op in het Zwarte Water bij Zwolle. Het gaat om een grijze zeehond die waarschijnlijk de weg naar zee wel weer zal vinden, mits niet opgejaagd.

De zeehond die de afgelopen dagen in Drenthe en Overijssel is opgedoken is het meest gebaat bij rust, aldus het Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier zal zich kunnen redden in zoet water en zal waarschijnlijk ook de weg naar zee wel weer vinden. Belangrijk voor de veiligheid van zowel mens als dier is dat deze dan niet benaderd of opgejaagd wordt. Het gaat om een jong volwassen grijze zeehond die stevig van zich af kunnen bijten.

Wel wordt het Zeehondencentrum graag op de hoogte gehouden van de locatie van het dier en vraagt het publiek hen hier foto's en video's van te sturen. Op deze manier kan er nauw contact worden gehouden met lokale instanties in het geval hulp voor het dier wel nodig lijkt te zijn. Het Zeehondencentrum Pieterburen is de enige opvanglocatie in Nederland die een dier uit deze regio mag opvangen indien nodig, maar het streven is dat de zeehond  via de natuurlijke route de weg naar zee vindt. Het is op dit moment dus ook niet aan de orde dat het centrum het dier gaat vangen. Bovendien stelt het centrum dat het vangen van zo'n groot en gezond dier de kans groter is dat het meer schade doet dan dat het succesvol afloopt.

Grijze zeehonden zijn de grootste van de twee zeehondensoorten die Nederland rijk is en daardoor ook een stuk minder bang aangelegd. Waarschijnlijk is dit dier via het IJsselmeer in de binnenlanden gekomen. Van oudsher kwam dit vaker voor, maar door de aanleg van dammen en sluizen is dit een stuk lastiger geworden voor de zeehonden. 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *