Zeehond zwemt in rioolput

Koopplein AmelandPIETERBUREN – De zeehondenpopulatie groeit, maar de conditie van de dieren baart zorgen.De Nederlandse zeehond zwemt nog steeds in een rioolput. Dat zegt Lenie ’t Hart van de Zeehondencrèche in Pieterburen.

In Augustus werden door de Zeehondencrèche 6900 dieren geteld, waarvan 5400 gewone zeehonden en 1500 grijze zeehonden. Toch is 't Hart is bezorgd. De wetenschappers van de Zeehondencrèche vinden steeds vaker longwormen in zieke zeehonden.

Afgelopen winter was bij gestrande dieren de diagnose ‘longworm’ al ongewoon hoog. En deze zomer werd de parasiet opnieuw vaak aangetroffen in de longen van de nieuwe zeehondengeneratie. "We moeten NIET te vroeg juichen over populatiegroei", zegt Lenie 't Hart, "ik kijk naar de conditie van de dieren, en die is zorgelijk! Een eeuw van onverantwoorde industriële lozing ijlt na. Gelukkig herstellen de grote Europese rivieren zich nu geleidelijk, maar het waddenslik heeft nog tientallen jaren nodig om zich te herstellen. Onze zeehonden zwemmen nog steeds in de rioolput van Europa. En ze hebben een harde dobber!"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *