Zeehond redt zeehond

HOLLUM – Robbenboot de Zeehond van Hans en Jannie Boven redde vorige week een zeehondje. Hans Boven: “Bij een eerdere Robbentocht die dag hadden we het jonge zeehondje al bij boei MG 10 gesignaleerd, maar dat was nog geen reden tot ongerustheid. Op de terugreis, twee  uren later, dook deze weer bij dezelfde boei op maar hij was nog behoorlijk levendig dus hebben we het nog even aangezien, omdat we daarna nog een Robbentocht op het programma hadden staan. Toen we hem voor de derde keer zagen was hij zichtbaar uitgeput van het tegen de stroom in zwemmen en aangezien we al die tijd geen moederdier in de buurt hadden gezien, heb ik overwogen om hem op de terugreis dan maar op te pikken. Uit de kombuis kwam echter een roep van mijn vrouw Jannie die heel indringend “STOP!” riep, “we moeten hem nu redden!” Haar vrouwelijke intuïtie vertelde haar, dat de terugreis te laat zou zijn. Een dergelijke schreeuw betekent voor mij dat er geen verdere discussie mogelijk is en heb ik de boot gestopt, de passagiers verteld wat we gingen doen en ben langzaam naar de huiler gevaren, terwijl Jannie op het voordek de hydraulische loopbrug, die we normaal gesproken voor het uitstappen op de Schelpenbank gebruiken, uitdraaide tot vlak boven de waterlijn en met een groot vangnet op het uiteinde plaatsnam. Toen ze het huilende geluid nabootste kwam de huiler onmiddellijk naar haar toe en zwom recht in het net, dit allemaal onder het oog van de honderd belangstellende passagiers die aan boord waren en dit heel bijzondere gebeuren van heel dichtbij mee konden maken. Eenmaal aan boord hebben we het dier in een doos geplaatst met een doek eroverheen, zodat deze tot rust kon komen. We namen contact op met Staatsbosbeheer, zodat zij bij aankomst op Nes klaarstonden met een transportmand waarmee de huiler met de half 5 boot naar Holwerd vervoerd kon worden. Het diertje ging daarna naar Pieterburen.”

De opvarenden konden in Nes het diertje van dichtbij bekijken en het voorzichtig aaien.  Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

>>> bekijk hier de huilers in de zeehondencrèche in Pieterburen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *