Zeehond vernoemd naar prinses Amalia 

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft vandaag een zeehond opgevangen die zij vernoemen naar prinses Amalia. Het dier werd gisteren in verzwakte toestand gevonden op Ameland. Aangezien het gisteren ook Amalia haar 18e verjaardag was vond het centrum het toepasselijk om het dier naar haar te vernoemen. Het Zeehondencentrum viert dit jaar ook een verjaardag: zij bestaan dit jaar 50 jaar. 

Het dier dat op Ameland werd aangetroffen was erg vermoeid en had een zware ademhaling. Dit zijn kenmerkende klachten voor longwormen: een parasiet waardoor zeehonden ziek worden. De zeehond kwam onder observatie en er werd besloten om hem op te vangen vanwege de verslechterde gezondheid. 

De zeehond is een mannetje, maar toch heeft het dier de naam Amalia gekregen. Het komt wel eens vaker voor dat een mannetje een vrouwelijke naam krijgt en andersom. Zeehond Amalia kan nu eerst uitrusten en aansterken op de intensive care afdeling van het centrum. 

Zeehonden met longwormen zijn te herkennen aan een bolle rug en vaak een bebloede bek. De dieren krijgen deze parasiet via het eten binnen. Het veroorzaakt als het ware een blokkade in de longen van de zeehond, waardoor deze het erg benauwd krijgt. Uiteindelijk heeft het dier niet meer de energie om te jagen en komt dus het uitgeput op het strand terecht. Ondanks de vermoeidheid blijven deze zeehonden gevaarlijk voor de mens. Het Zeehondencentrum vraagt mensen dan ook om afstand te houden van de zeehonden en deze te melden bij een opvangcentrum. Zo kan het dier in de gaten worden gehouden en opgevangen worden wanneer dat nodig is.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *