Zeehond bevrijdt uit groot net op Ameland

Zeehondencentrum Pieterburen ziet nu al meer verstrikte dieren dan vorig jaar.

Zeehondenwachters van Zeehondencentrum Pieterburen hebben dinsdagochtend 20 februari op Ameland een jonge grijze zeehond bevrijdt uit een groot net. Na het los snijden van het net kon het dier weer direct vrijgelaten worden in zee. Het Zeehondencentrum heeft dit jaar al 10 verstrikte dieren waargenomen, drie keer zo veel als dezelfde periode vorig jaar.

Op Ameland hebben Zeehondenwachters vanochtend een jonge grijze zeehond bevrijd uit een groot net. Het dier sleepte een net met zich mee dat groter was dan het dier zelf. De Zeehondenwachters zijn normaal werkzaam voor het Natuurcentrum op Ameland en hebben in hun opleiding bij het Zeehondencentrum geleerd dit soort dieren te bevrijden. Na het los snijden van het net bleek de zeehond gelukkig niet ernstig gewond en kon deze direct weer vrijgelaten worden.

In 2022 publiceerde dierenarts Anna Salazar Casals van het Zeehondencentrum al dat het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in 10 jaar tijd is verviervoudigd. Dit jaar lijkt dat patroon zich door te zetten, want alleen al in de maanden januari en februari heeft het centrum 10 verstrikte dieren waargenomen, drie keer zo veel als voorgaande jaren. 

In 2021, 2022 en 2023 kreeg het centrum gemiddeld maar 3 meldingen van verstrikte dieren in dezelfde periode. Respectievelijk werden er over deze jaren 23, 40 en 38 verstrikte dieren waargenomen gedurende het hele jaar. Het zijn deze cijfers die het centrum grote zorgen baart over de toename van dieren die verstrikt raken en doen een dringende oproep werk te maken van zwerfafval in zee.

Foto (C): Johan Krol, Natuurcentrum Ameland

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 544

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *