Ze zijn er weer, de vallende sterren

HOLLUM – Wie iets te wensen heeft kan deze dagen maar het beste naar een plek gaan waar weinig lichthinder is. Zoals op het strand van Ameland. Vanavond is het er een mooie avond voor en er is kans op veel vallende sterren.

De meteorenzwerm Perseïden komt in de eerste twee weken van augustus langs en dat zien wij aan de nachtelijke hemel als vallende sterren. De piek ligt rond 13 augustus.

De Perseïdenzwerm komt elk jaar in augustus langs en bij heldere hemel zijn dan de vallende steren goed te zien. Op het hoogtepunt kunnen er wel 60 tot 75 vallende sterren per uur te zien zijn. Als de hemel onbewolkt is, tenminste. 

De Perseïden zijn brokjes steengruis van kometen. We zien de vallende sterren omdat de aarde door de stofstaarten van twee kometen heendraait. Wanneer dat verbrandt, zien wij dat als vallende sterren.

Eigenlijk kunnen we elke nacht vallende sterren zien, omdat er altijd wel gruisdeeltjes van kometen de atmosfeer binnenkomen en verdampen. Wat we zien is de gloeiende lucht rond een verdampend brokje steen. We zien het als een lichtstreep, als een 'vallende ster,' het is een meteoor. 

Wie dit jaar de vallende sterrenregen mist hoeft maar een jaar te wachten tot de volgende, want de Perseïdenzwerm komt elk jaar in augustus terug.

 lees hier meer over Vallende sterren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *