Over Walvissen groot en vet

HOLLUM – 'Walvissen groot en vet' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en die van de oude walvisvaart in het bijzonder. De prachtige brief die Hidde Dirks Kat aan zijn vrouw schreef, staat er erin, de brief die er maanden over deed om van Groenland op Ameland te komen. Het boek, uiteraard te koop via de boekhandels op Ameland is ook te bestellen via deze link.

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan 1300 artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"'Walvissen groot en vet' is de hoofdtitel van een bloemlezing van teksten over de Nederlandse walvisvaart. De ondertitel van het boek is 'Nederlanders op walvisvaart in het Hoge Noorden.' De lezer maakt een reis door de tijd, waarbij de samenstellers Beelen en Biesheuvel (zij komt regelmatig op Ameland) oude en soms lastig leesbare teksten hertaalden in modern Nederlands en voorzagen van een inleiding. Het begint bij Jonas en de grote vis, waarmee de walvis wordt bedoeld en het eindigt in de negentiende eeuw, wanneer op Spitsbergen het graf van een achttiende-eeuwse walvisvaarder wordt aangetroffen, door de smeltende gletsjers zichtbaar geworden. Het boek is een aanrader voor de liefhebber van waargebeurde verhalen en geschiedenis van de walvisvaart."

⇒ lees hier het artikel over Walvissen groot en vet

⇒ lees hier het artikel over Drie is te veel

⇒ lees hier het artikel over Zonkracht

⇒ lees hier het artikel over Vertellen

⇒ lees hier het artikel over Samsø

⇒ lees hier het artikel over Morgenster

⇒ lees hier het artikel over Wereldverteldag

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *