Zaterdag laatste Bevrijdingsvlag vlagdag

HOLLUM – Zaterdag 6 juni is het de laatste dag dat er gevlagd wordt met de Bevrijdingsvlag van Ameland. Dan heeft hij gewapperd van 6 mei tot en met 6 juni. Op 6 juni 2020 is het 76 jaar geleden dat de bevrijding werd ingezet met D-Day. Ameland werd op 3 juni 1945 bevrijd van de bezetters.

Aanvankelijk was er een maand lang Bevrijdingsfeest gepland, maar wegens de coronamaatrelegen moesten die worden afgezegd. In 2021 hoopt de werkgroep, die zich maandenlang bezig heeft gehouden met het programma, de festiviteiten alsnog uit te kunnen voeren. Bewaar dus de vlag, niet alleen als mooi aandenken aan 75 bevrijding van Ameland maar ook om er volgend jaar weer mee te kunnen vlaggen.

Op 3 juni, op de kop af 75 jaar nadat de Duitse bezetters het eiland verlieten, hield Joop de Jong van de Amelander Musea een Bunkerexcursie. Met inachtneming van anderhalve meter afstand kon de excursie doorgang vinden. Hieronder staat het filmpje van die excursie. Met de start bij het bunkermuseum en een fietstocht met stop bij vuurtoren, Engelsmanduun, het bos en de Tonnedunen, kwamen diverse herinneringen aan de oorlog voorbij. De Jong vertelde feiten en anekdotes over het eiland in de Tweede Wereldoorlog.

De Amelander Musea gaan vaker deze interessante excursie organiseren. Hou de agenda daarvoor in de gaten.

Dossier Corona

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *