Zandsuppletie gestart

BUREN – De zandsuppletie van het strand van Ameland is vandaag echt van start gegaan. De symbolische aftrap was op 25 augustus, toen Deltacommissaris Wim Kuijken op de bulldozer mocht plaatsnemen om de eerste schep zand te verplaatsen.

De suppletie is nodig om de veiligheid van de kust te garanderen. Op zwakke plekken wordt zand aangebracht om de zaak te versterken. Tussen paal 11 en 16 brengt RWS dit jaar in totaal 3.500.00 m³ zand aan. Voor dit werk worden sleephopperzuigers ingezet. Dit is een zelfvarend schip dat door een lange arm met daaraan een zuigkop, zand opzuigt van de bodemen en dit opslaat in het ruim (de hopper). Het schip vaart daarvoor ongeveer 11 kilometer naar het wingebied op de Noordzee. Dan vaart het naar de stortlocatie en lost het zand deels op de vooroever onder water en deels op het strand. Om het zand vanuit het schip op het strand te brengen, is er een leiding (zinker) over de zeebodem naar het strand gelegd. Het zand wordt door die leiding op het strand gepompt.

Boskalis voert het werk in opdracht van Rijkswaterstaat uit.

>>> lees hier over de aftrap

25-8-10 Deltacommissaris versterkt duin

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *