Woensdag Walvisdag met drie films

HOLLUM – Het is woensdag 22 augustus de laatste Woensdag Walvisdag van deze zomer. In Museum Sorgdrager worden in het filmzaaltje drie films vertoond, die met walvissen en Arctische landschappen van doen hebben.

Eight Below

15.30-17.00 uur Eight Below (alle leeftijden)

Barre weersomstandigheden en een vreselijk ongeluk dwingen de leden van een wetenschappelijke expeditie om zich terug te trekken uit Antarctica. Survivalgids Jerry moet zijn geliefde sledehondenteam achterlaten om de meest meedogenloze winter op aarde te overleven.

Whales of Atlantis

19.00-20.00 uur Whales of Atlantis (vanaf 12 jaar)

Filmmaker en avonturier Jean-Christophe Jeauffre en zijn bemanning gaan met hun prachtige zeilschip, de driemaster Belem, op zoek naar de legendarische walvis Moby Dick.

Moby Dick

20.00-23.00 uur Moby Dick (vanaf 12 jaar)

Herman Melville schreef een boek naar aanleiding van het waargebeurde verhaal van walvisvaarder Essex die aangevallen werd door een reusachtige witte walvis. Vijf verfilmingen heeft zijn boek maar liefst opgeleverd. Voor deze avond maken we hier een keuze uit.

Eiland van Hidde Dirks Kat

Dit jaar is Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat. Deze zomer betekent dat een Zomer vol Verhalen, een Zomer vol Films, Culinaire Expedities, een Zomer vol Tentoonstellingen én een schattig Arctisch Kookboekje (onder meer het recept van de beroemde Amelander mosterdsoep staat erin). 

Het is dit jaar precies tweehonderd jaar geleden dat het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat verscheen. Hij beschrijft daarin de reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland. Commandeur Kat en een deel van de bemanning overwinterden bij de 'Groenlandse wilden'. Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat.

Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor de film.

lees hier meer over commandeur Hidde Dirks Kat

lees hier meer over zijn dagboek

lees hier meer over Duivelsdag op Groenland, over het avontuur van Kat en zijn mannen

→ tik Hidde Dirks Kat in bij ZOEKEN om meer over de walvisvaarder te lezen

lees hier over Moby Dick

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *