Wisselvallig en vrij koel begin van de zomer

WAGENINGEN – De zomer begint op de langste dag waarop de meeste tijd zit tussen zonsopkomst en –ondergang. Dat is komende zondag 21 juni het geval, met in Utrecht totaal 16 uur en 31 minuten. De zomerwende is het moment waarop de zon gezien vanaf de aarde haar meest noordelijke positie bereikt. Dit jaar is dat dus op 21 juni en in ons land om 18.38 uur het geval, maar de zomerwende kan soms ook één of tweede dagen eerder zijn en zelfs een enkele keer een dag later als gevolg van onze tijdcorrectie tijdens schrikkeljaren. 

Vrij koel en wisselvallig

Van een zomers weerbeeld met volop zon en zomerwarmte is zondag en ook de dagen daarna geen sprake. We zitten in een wisselvallige en vrij koele periode die volgens MeteoGroup nog enige tijd duurt. Dit heeft te maken met een hardnekkige noordwestelijke tot westelijke wind. Deze voert vrij koele lucht vanaf de Noordzee aan en van tijd tot tijd komt een regenstoring onze kant op. Maar af en toe zit er ook wel een vriendelijke en droge dag tussen. Het wordt veelal 15 tot 19 graden, zondag en later komende week omstreeks 20 graden.

⇒ lees hier meer over de achtergrond van de seizoenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *