Wippertoestel met pensioen

NES – “Het wippertoestel gaat met pensioen,” zei vuurleider Sip de Jong van KNRM-station Nes.

Zaterdag 9 mei kwamen diverse oud- en tegenwoordige bemanningsleden van KNRM-station Nes bijeen om de laatste drie raketten van het lijn- en wippertoestel af te schieten nabij paal 10 op het strand van Ameland.

Na ongeveer 100 jaar gebruik is het lijn- en wippertoestel niet meer van deze tijd. Mensen worden tegenwoordig door helikopters of met snelle boten die langszij varen, van gestrande schepen afgehaald. Na Westkapelle is nu Ameland aan de beurt om afscheid te nemen van het lijn- en wippertoestel dat station Nes nog altijd paraat had als reddingsmiddel. Niet dat het kort geleden nog gebruikt is, behalve tijdens demonstraties op Reddingbootdag. De allerlaatste keer was tijdens een redding van twee runners die op een gestrande bak zaten en dat was op 21 november 1975.

Acht oud bemanningsleden waaronder Joop Edes en Bernard Kooiker (beide oud-raketrichters) van KNRM-station Nes waren op uitnodiging naar KNRM-station Nes gekomen om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Alle aanwezigen werden in de Ginaf truck naar het strand nabij paal 10 (Westerpad) gebracht waar de drie laatste raketten om de beurt werden afgeschoten door Joop Edes, Bernard Kooiker en Engele Visser (laatste raketrichter).

Bron: KNRM Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *