Eerste huiler van 2009

PIETERBUREN – Zeehondencrèche Lenie ’t Hart heeft de eerst huiler binnen. Hij komt van Ameland.
Lenie schrijft: “Op moederdag ging de telefoon in de crèche al heel vroeg: toeristen hadden een zeehondenbaby gevonden op Ameland, Het jonge dier werd zonder moeder gevonden op het strand.
Op de vroege morgen van zondag 10 mei werd op het strand van Ameland een jonge zeehond gevonden. Dankzij de hulp van Pieter Visser (één van onze vrijwilligers op Ameland), de medewerking van de veerdienst en onze eigen ambulancedienst kon het jonge, kwetsbare dier snel naar de Zeehondencrèche worden getransporteerd.
Daar werd vastgesteld dat het hier gaat om een te vroeg geboren zeehond, die nog een vrijwel volledige embryonaalvacht heeft. Bij voldragen zeehondenbaby’s verdwijnt die vacht tijdens de geboorte. Mogelijk heeft die vacht het pasgeboren dier in problemen gebracht: een baby van de gewone zeehond moet al binnen een paar uur na de geboorte zwemmen, omdat dan de zandbank onder water loopt. Maar zo’n harige vacht wordt loodzwaar en maakt het zwemmen voor het jong heel moeilijk. Wellicht is hij daardoor zijn moeder kwijtgeraakt.
Het is een mannetje van amper één dag oud: hij heeft nog een heel verse navelstreng; meestal valt die na de derde of vierde dag af. Het gewicht van de kleine avonturier is slechts 8,3 kg. De jonge zeehond ligt in quarantaine en is erg moe.”

De jonge zeehonden komen steeds vroeger, zegt Lenie ’t hart verder. “Ik kan me nog herinneren dat pas op 3 juli de eerste huiler werd gevonden.
Vorig jaar was er een prematuurtje op 11 mei.
We hopen dat de kleine Amelander het gaat redden.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *