Winterprogramma Ouwe Pôlle Ameland

HOLLUM – Stichting Ouwe Pôlle heeft voor de winter 2012-2013 een programma samengesteld met enkele lezingen.

De data, tijden en plaatsen staan in de Ameland agenda en de agenda-onderdelen verwijzen naar de informatie die hieronder staat. 

Hou dus de agenda in de gaten en klik op het inderwerp als er een verwijshandje verschijnt.

>>> kijk voor het doorgeven van activiteiten ook even hier …

Woensdag 14 november 2012

De directeur van het Fries Landbouwmuseum, de heer Henk Dijkstra zal een inleiding houden met als onderwerp:

De geschiedenis van de Friese Landbouw.

Aan de hand van de thema’s; mens en werk, plant en dier en gebouw en omgeving wordt 2000 jaar landbouwgeschiedenis in Friesland behandeld ondersteund door afbeeldingen. Op de vruchtbare kweldergronden Verwijshandjevestigden zich ongeveer 500 voor Chr. de eerste bewoners in dit gebied en daar zal de inleiding van de heer Dijkstra een aanvang meenemen. De eerste mens zal zich ruim een eeuw later schoorvoetend op Ameland hebben gevestigd.

Donderdag 24 januari 2013

Professor dr. G. J. R Maat hoogleraar in de anatomie, en in het bijzonder de fysische antropologie aan de Universiteit van Leiden zal een inleiding houden met als titel:

Een zoektocht naar Willem Barentsz

Willem Barentsz verloor zijn schip in het pakijs op de kust van Nova Zembla  van het wrakhout werd een onderkomen gebouwd om op dit eiland te overwinteren. Op 14 juni 1597  aanvaardden zeventien bemanningsleden de terugtocht. Willem Barentsz overleed echter een week later,op 20 juni 1597 en werd op een eiland begraven.. De route van de terugtocht is gevaren door Prof. dr. Maat en zijn medewerkers onder andere werd op het eiland waar Willem Barentsz werd begraven naar zijn graf gezocht. Prof dr. Maat zal  ons meevoeren met deze door hem gemaakte reis daar in het hoge noorden

Donderdag 21 februari 2013

Deze avond zal, evenals voorgaande jaren, weer dis en oude films kijken ‘Printkes Kieke’ dus. Pieter Jan Borsch en Tineke Borsch – de Boer zullen presenteren wat we nog in huis hebben aan oude plaatjes.

Vrijdag 15 maart 2013

Voor deze avond hebben we uitgenodigd de heer Klaas Regts uit Franeker. De heer Regts is kenner van de geschiedenis van oude tegels en Fries aardewerk. De lezing zal bestaan uit  twee delen ten eerste wordt de aardewerk productie in Nederland behandeld, in het tweede deel de productie in Friesland. de meeste tegels en tegeltableaus op Ameland zijn afkomstig uit Harlingen

Verder kan men bijzondere tegels ter beoordeling door de heer Regst naar de lezing meenemen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *