Winnaars 2014 ook winnaars Tri-Ambla 2015

NES – Op het hoogste podium van het ereschavot van de NK kampioenschap cross triatlon Tri-Ambla op Ameland staan vandaag dezelfde twee winnaars als vorig jaar. Nederlands kampioen 2015 bij de heren is Jorik Egdom en bij de dames Sandra Wassink-Hitzert.

Zij zwommen, fietsten en liepen het snelst van de honderden deelnemers, wedstrijdatleten en recreatieve triatleten, kinderen, jongeren en volwassenen.

Lui vet

Het was de veertiende cross triatlon, die ooit begon als Amterra, daarna een jaar de Noordzee Challenge heette en sindsdien als Tri-Ambla naam heeft gemaakt. Het waren Gerard Metz en Joep Oud die op een terrasje overlegden wat ze konden doen om een beetje lui vet kwijt te raken. Door het doen van een triatlon zou je nogal afvallen, hadden ze gehoord en zo werd in 2002 de eerste triatlon op Ameland georganiseerd. Twintig min of meer geoefende sporters deden er aan mee en Ameland was meteen in de greep van de wedstrijd die drie sporten verenigde tot een triatlon.

Driehonderdvijftig vrijwilligers

Het evenement groeide uit tot een kampioenschap waar zo’n duizend sporters aan meedoen. Ze komen uit Nederland, België, Duitsland; deze keer was er zelfs een Zuid Afrikaan. Een veelvoud staat langs de kant de atleten aan te moedigen en toe te juichen. Ongeveer 350 vrijwilligers zijn in touw om het evenement soepel te laten verlopen. “Dat is tien procent van de Amelander bevolking,” prijst Gerard Metz zich namens de organisatie gelukkig. Het laat zien hoe breed gedragen de Tri-Ambla is. “Heel bijzonder.”

Verkeerde afslag

Het was een zware Tri-Ambla, wordt veel gehoord op het terrein bij de molen waar de sporters over de meet komen. Het zwemmen was zwaar door de golfslag en het lopen viel tegen door de stevige wind. Met rode wangen, armen en benen komt het merendeel van de deelnemers glorieus over de finish. Een enkeling neemt tijdens de laatste ronde hardlopen een verkeerde afslag, zoals die hardloper die al dravende midden in de ceremonie protocollaire terechtkomt. “?↵?≠≥∞//!?!waar moet ik langs dan?” roept hij licht vertwijfeld.

Geel vestje

Een deelneemster ziet het ook niet meer zo scherp, zij botst tegen een vrijwilliger op die met een fel geel hesje aan duidelijk aanwezig is. Behalve voor een triatleet die eerst in de Waddenzee lag en anderhalve kilometer zwom, toen op de fiets zat en 36 kilometer door de duinen en over het strand ragde en vervolgens nog eens twee keer een rondje van 6 kilometer moest rennen. Dan wil je wel eens een geel geveste verkeersregelaar over het hoofd zien.

Beleef en geniet om nooit te vergeten

De veertiende editie stond in het teken van plezier in de sport en genieten van het leven. Loco dijkgraaf van Wetterskip Friesland Bé de Winter gaf het startschot en Foppe de Haan deed dat bij de Tri-Ambla Junior, die voor de tiende keer werd gehouden. Aan de glunderende gezichten te zien die na de finish door de vermoeidheid breken, werd er volop genoten van een onvergetelijke Cross Triatlon Tri-Ambla editie 2015.

⇒ bekijk hier de foto's van Anja Brouwer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *