Windvaan van Hollumer kerk

HOLLUM – De Hervormde kerk in Hollum mist tijdelijk zijn windvaan. Het manshoge ornament werd met een portaalkraan van zijn makelaar getild. De windvaanstandaard wordt gescopeerd, het wordt gestraald en krijgt een zinklaag, om het tegen roest te beschermen. De vaan, waarin de maan en de drie balken van het Amelander wapen zijn verwerkt, wordt opnieuw met bladgoud bewerkt. De vaan wordt tevens weer op de wind draaiend gemaakt en de voet krijgt nieuwe loodbescherming.
De kerk staat momenteel in de steigers voor een grote onderhoudsbeurt. Zwakke delen van de muren worden uitgebikt en bijgewerkt en het dak wordt onderhanden genomen. Het krijgt een nieuwe onderlaag van folie en de pannen worden opnieuw gelegd. Het dak krijgt tevens een extra rij pannen. Alle pannen schuiven een centimeter in elkaar, zodat er 31 rijden in plaats van 30 rijden pannen op het dak komen te liggen die de constructie beter tegen het water moeten beschermen.
De werkzaamheden zijn op 8 september begonnen en duren tot 24 oktober. Begin volgend jaar krijgt de binnenkant van de kerk een onderhoudsbeurt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *