Windmolenpark boven Waddeneilanden geopend

NOORDZEE – Vandaag wordt het grootste windmolenpark van Nederland geopend. Het is het molenpark Gemini dat boven Ameland en Schiermonnikoog ligt. Het park ligt buiten het zicht van de strandwandelaars, op bijna 85 kilometer uit de kust van Groningen.

Gemini

Het offshore windpark is een van de grootste ter wereld. Het bestaat uit twee velden van elk 34 vierkante kilometer, waar 150 molens staan. De molens gaan energie opwekken voor 785.000 huishoudens. De turbines zijn in Denemarken gemaakt en Siemens en Van Oord zijn de aannnemers. De aanleg van het park begon in 2015 en heeft zo'n 2,8 miljard euro gekost.

De windmolens moeten Nederland een stukje dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord bengen. Volgens dat akkoord moet Nederland in 2020 14 procent duurzame energie produceren. Dankzij het Gemini-park neemt de Nederlandse uitstoot van CO2 met 1,25 miljoen ton per jaar af. Gemini is goed voor 600 MW.

Egmond aan Zee

Nederland heeft nog drie windparken in de Noordzee, maar die zijn veel kleiner: hun gezamenlijke capaciteit is bijna 360 megawatt. Ter hoogte van Egmond aan Zee ligt windmolenpark NoordzeeWind. Daar staan 36 molens met een capaciteit van samen 108 megawatt.

IJmuiden

Voor de kust IJmuiden, ruim 23 kilometer uit de kust, ligt het Amaliawindpark. Daar staan 60 windmolens die bij helder weer vanaf het strand te zien zijn. De molens hebben samen een capaciteit van 120 MW.

Noordwijk aan Zee

Bij Noordwijk aan Zee ligt 23 kilometer uit de kust het Windpark Luchterduinen. Daar staan 43 windturbines die een totale capaciteit van 129 MW hebben.

Er staan nog vijf te bouwen windmolenparken op het programma.

⇒ lees hier meer over Gemini

lees hier meer over windmolenparken

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *